„În legătură cu subiectul demisiei mele, Guvernul este unul politic, iar miniștrii sunt nominalizați și validați în forurile statutare ale partidelor din coaliție și tot acolo se aprobă retragerea lor din Guvern”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul de Interne i-a răspuns premierului Tudose care a acuzat-o că a mințit când i-a spus că persoana nominalizată pentru preluarea conducerei Poliției Române, în eventualitatea demiterii lui Bogdan Despescu, respectiv chestorul Cătălin Ioniță și-a dat acceptul pentru preluarea funcției. Carmen Dan a prezentat acordul scris al lui Ioniță și după ce a făcut o cronologie a zilei a susținut că acesta nu putea să accepte postul de vreme ce premierul anunțase că nu-l demite pe Despescu.
„Am aici dovada acceptului exprimat de chestorul Cătălin Ioniță pentru ocuparea funcției de șef al Poliției Române, în situația în care premierul ar fi decis să accepte propunerea de eloberare din funcție a chesturului Despescu. Acest acord a ajuns și la domnul prim ministru. Sintetizând, avem pe de o parte documente și pe de altă parte vorbe. Acordul a fost semnat de chestorul Cătălin Ioniță marți înaintea anunțului public pe care l-am făcut referitor la propuerea de demitere a actualului șef al Poliției Române. Marți, înainte de declarația de presă, am avut o discuție clară, cu chestorul Cătălin Ioniță, care a acceptat propunerea de a fi împuternicit la conducerea Poliției Române. (…) După discuție, chestorul a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că imediat după ce a anunțat că propune schimbarea din funcție a șefului Poliției, începând cu seara de marți, s-a declanșat în spațiul public o campanie de denigrare a lui Cătălin Ioniță referitoare la familia lui și la activitatea lui profesională din trecut.
„Aceleași aspecte, când a fost numit în 2016 director general al Direcției Generale Anticorupție nu au constituit o problemă pentru nimeni. În condițiile acestei campanii virulente împotriva lui, miercuri dimineață, la ora 6:27, am primit un mesaj telefonic de la domnul Ioniță prin care îmi solicita să se prezinte la Minister pentru o discuție. (…) Chestorul Cătălin Ioniță mi-a raportat că are anumite rețineri să meargă mai departe explicându-mi și motivele, sens în care are pregătit un raport. (…) La începutul ședinței de Guvern, premierul a anunțat public că nu-l va schimba pe domnul Despescu. (…) În cursul zilei de miercuri nu am avut nicio discuție cu primul ministru referitoare la chestorul Ioniță”, a completat Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a mai arătat că nu înțelege ce răspuns se aștepta să primească premierul de la chestorul Ioniță în acea discuție telefonică, după ce doar cu două ore înainte, anunțase public că nu-l schimbă pe șeful Poliției Române.
„Cum ar fi putut chestorul Ioniță să răspundă că-și dorește să ocupe o funcție care nu mai era disponibilă. Pot să înțeleg această dublă poziționare a chestorului Ioniță, dar de aici, până la a fi acuzată de minciună este o cale lungă”, a mai spus Dan.
Corpul de control al ministrului, trimis la Poliția Română
Mai mult, ministrul de Interne a anunțat că a trimis Corpul de Control la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), după cazul polițistului acuzat de fapte de pedofilie, și a susținut că innformația privind faptul că acesta era angajat în sistem a ajuns „obligatoriu la chestorul Despescu”
„Am dispus astăzi trimiterea Corpului de Control al ministrului la Inspectoratul General al Poliției Române pentru a verifica respectarea proceduriloe administrative de raportare a evenimentelor, dar și aspecte care privesc gestionarea evenimentului de agresiune sexuală comis ăn data de 10 decembrie 2016 în Sectorul 5 al Capitalei și înregistrat la Secția 18 Poliție. Fac precizarea că în acest caz, conform fișei de eveniment, autorul era indicat ca fiind agentul de poliție Stan Eugen din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră București”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul a mai precizat că, din dorința de a se asigura că raportul pe care Bogdan Despescu îl va prezenta primului-ministru va fi unui obiectiv, a decis această verificare, considerând că „o instituție care este implicată direct în gestionarea evenimentelor nu se poate verifica singură”.
După ce premierul Mihai Tudose a acuzat-o că minte și i-a spus că-i așteaptă demisia, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, joi dimineață, că urmează să facă precizări referitoare la declarațiile premierului Mihai Tudose, conform căruia nu mai poate lucra cu un ministru care îl minte.
„Am răspuns întrebărilor puse de procuror, am clarificat aspectele care trebuie clarificate. În ce privește declarația primului ministru, voi da lămuriri cât de curând”, a spus Carmen Dan.
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că dacă ministrul Carmen Dan își depune demisia o va accepta, motivând că nu poate munci cu un ministru care a mințit în legătură cu situația privind înlocuitorul șefului Poliției Române.
„Șeful Poliției a fost înlocuit. aveam o propunere. Am aflat că acel domn nu dorește și refuză, nu puteam să demit pe cineva și să las Poliția necondusă. Supărarea mea față de ministrul de Interne este următoarea. Am întrebat-o dacă e adevărat că refuză și mi-a spus că nu. La prânz l-am sunat pe domnul chestor (n.r.: Cătălin Ioniță) să îl întreb eu. Dialogul a fost cam așa:
Referitor la demisiile cerute de Carmen Dan în scandalul polițistului-pedofil, premierul s-a întrebat retoric „de ce nu a plecat consilierul ministrului care a fost coleg de tură șapte ani cu făptuitorul?”
Șeful Guvernului a adăugat că i-a cerut șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, un raport amplu legat de situația polițistului acuzat de pedofilie pe care îl va face public, iar dacă nu îl primește „vom discuta cu viitorul șef al Poliției”.
„Am solicitat de luni un raport oficial, dacă e să judecăm ca niște oameni normali, eu cred ca dacă eram ministru de Interne îi dădeam pe toți afară, era de înțeles că sub imperiul furiei.(….) Dacă ai trecut de momentul ăla începi să devii rațional. Am cerut doamnei ministru de luni un raport oficial, a venit azi domnul Despescu, iar lucrurile sunt complicate. I-am cerut lui Despescu sa vină cu două tipuri de rezultate: responsabilii, care să fie deferiți justiției, de la colegii de tură, care două zile au stat cu poza în buzunar și nu au fost în stare să își cunoască colegul și până la șefii ierarhici care trebuiau să știe că respectivul a mai fost anchetat. Ăștia trebuiau primii dați afară, nu am zis că nu il dau afară (n.r.: pe șeful Poliției Române Bogdan Despescu), dar să vedem cu ce vine, că cineva trebuia să pună în practică raportul. Alte măsuri-cum facem să redăm încrederea în poliție, nu sunt toți sfinți, dar nu toată poliția trebuie blamată”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Antena 3.
Acesta a contestat și intenția ministrului de demitere a șefului de la Serviciul Omoruri.
„Demiterea șefului de la Omoruri, care nu are AN-uri (n.r.: dosare cu autori necunoscuți) mi se pare exagerată. De ce nu a plecat consilierul ministrului care a fost coleg de tură șapte ani cu făptuitorul?”, a mai spus Tudose.
Șeful Executivului a afirmat că va face public raportul pe care îl va primi, iar dacă acesta nu va fi finalizat în termenul dat, de șapte zile, va discuta cu viitorul șef al Poliției.