„Cătălin Ioniță, în calitatea sa de director al Direcției Naționale Anticorupție, avea toate instrumentele să facă absolut toate verificările referitor la fapte le-a considerat sau, mai nou, le consideră grave. Faptul că iese cu o astfel de poziție după ce eu am prezentat în activitatea de bilanț motivele pentru care eu consider că această structură importantă a ministerului trebuie să fie mai eficientă mi se pare cel puțin duplicitar. În aceeași notă, dacă-mi permiteți, privesc și faptul că acum consideră că este oportun să prezinte public un raport în care menționează că nu a fost de acord să preia funcția de șef al Poliției Române. Asta înseamnă că, probabil, aș putea să deduc, urmând firul logic al acțiunilor lui Ioniță, că a existat un raport după fiecare discuție cu mine sau cu premierul din acea dată”, a declarat, luni, Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Ministrul a mai spus că raportul transmis de Cătălin Ioniță nu este înregistrat nici la Ministerul Afacerilor Interne și nici la Guvern, așa cum ar fi fost firesc, menționând că la Palatul Victoria sunt înregistrate doar două rapoarte ale acestuia, unul din 9 ianuarie și celălalt din 17 ianuarie.
„Este posibil ca domnul Ioniță să aibă foarte multe rapoarte după orice discuție pe care a avut-o în acea perioadă cu mine sau cu premierul de la acel moment. Cert este că la Guvern, la primul-ministru, sunt două acorduri, sper să nu greșesc, unul este din data de 9 ianuarie și altul din data de 17 ianuarie”, a completat Carmen Dan.
Ministrul a precizat că acum este de părere, mai mult ca oricând, că decizia de reorganizare a Direcției Generale Anticorupție (DGA) este una necesară. „I-am solicitat să vină dânsul, în calitate de director, cu o formulă de reorganizare. Nu am făcut altceva decât să respect o cale normală și firească”, a completat Carmen Dan.
Referitor la declarațiile lui Cătălin Ioniță potrivit cărora el și familia sa ar fi fost supravegheați, Carmen Dan i-a adresat directorului DGA invitația de a face publice demersurile pe care le-a făcut, în mod oficial, către Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), structură din cadrul ministerului.
„Nu am reproșuri de făcut și dacă mă cunoașteți, știți că mă raportez la instituții, și nu la persoane. Atunci când te comporți într-o instituție ca și cum e a ta personală e o problemă”, a mai spus Carmen Dan.
Solicitată să comenteze acuzațiile formulate de Cătălin Ioniță, potrivit cărora ar fi fost obligat să plece de la conducerea Poliției Române, ministrul a replicat: „Dumneavoastră știți multe lucruri pentru că ați trăit acele vremuri, așa cum le-am trăit și eu. Acum domnul Ioniță spune foarte multe lucruri. Ce pot eu să fac în situația asta decât să îl las să spună ceea ce consideră că are de spus pentru că niciodată nu am considerat că e cazul să pun eu căluș la gură. De ce vorbește tocmai acum este o întrebare”.
„Nu cred că ar trebui să spun eu care ar fi consecințele (acuzațiilor aduse de Cătălin Ioniță -n.r.). Ce e trist pentru mine e că un ofițer de carieră, așa cum spune, care invocă onoarea, își pune uniforma în cap în modul ăsta”, a conchis Carmen Dan.
Reacția ministrului vine după ce șeful DGA, Cătălin Ioniță, a transmis o scrisoare deschisă în care acuză faptul că schimbările pe care vrea să le facă ministrul Carmen Dan în DGA îl vizează de fapt pe el.
Ioniță descrie și momentul din 2018, când s-a aflat între Carmen Dan și Mihai Tudose, spunând că a refuzat numirea la Poliție. Totodată, directorul DGA a mai spus că a aflat de faptul că, față de șeful Poliției Române se desfășoară activități de supraveghere operativă, deasemenea și asupra familiei sale, existând martori și probe video în acest sens, și a înștiințat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic.
Cătălin Ioniță a mai acuzat că a fost silit să scrie un raport cu demisia din funcție chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-i-se să plece liniștit, iar ulterior, a aflat din presă că și-a dat demisia.