„Am transmis premierului propunerea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române”, a declarat Carmen Dan. În locul chestorului Bogdan Despescu ar urma să fie împuternicit Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție. De asemenea, ministrul de Interne nu a exclus demiterea șefilor de la Omoruri și Control Intern din cadrul Brigăzii Poliției Rutiere.
Mihai Tudose amână, însă, demiterea șefului Poliției, surse guvernamentale declarând pentru Mediafax că, înainte de a lua hotărârea, premierul se va întâlni cu Bogdan Despescu.
Carmen Dan, despre discuția cu Tudose: I-am spus ce propuneri voi face. Decizia îi aparține
Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat marți că l-a informat pe șeful Executivului, Mihai Tudose, că va propune demiterea șefului Poliției Române, în contextul în care premierul a amânat semnarea documentului și se va întâlni miercuri cu Bogdan Despescu.
„L-am informat pe premier despre decizia de a propune schimbarea șefului Poliției Române. Ulterior am prezentat deciziile public. Noi suntem în așteptarea deciziei premierului. Deciziile premierului îi aparțin în exclusivitate”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan, la Antena 3.
Întrebată dacă este reală informația apărută în spațiul public, potrivit căreia Tudose i-ar fi spus să nu trimită propunerea pentru că nu o va semna, Carmen Dan a evitat răspunsul, dar nu a negat un asemenea dialog.
„Eu am motivat decizia mea. Sper să conteze.Nu mi-a spus în mod expres că ar conta, nici nu i-am cerut. I-am spus că fac aceste propuneri și dânsul e liber să ia ce decizii vrea”, a mai spus Ministrul de Interne.
Carmen Dan a declarat că a fost informată oficial de șeful poliției Române că agresoul pedofil este polițist în cursul zilei de luni, la ora 11.25, „în timp ce pe ecrane rula informația că agresorul minorilor e polițist”.
„Rolul meu nu este să ascund sub preș probele reale. Planul operativ nu este gestionat de un ministru. Probleme de testare, verificare a personalului sunt importante, de aici vin derapajele, iar derapajele din MAI sunt de alte valențe, vorbim despre responsabilitate și asumare. Decizia de a schimba șeful Poliției Române nu are legătură cu politica, este o decizie managerială. Are legătură cu procesul de conștiință și responsabilitate, pe perioada pe care am avut-o în minister. Este dovadă de iresponsabilitate să nu vedem un șir lung de nereguli. Susțin cu tărie că sunt oameni în MAI care își fac treaba cu demnitate”.
Deciziile au fost anunțate după ce, în cursul dimineții, ministrul Afacerilor Interne a declarat că l-a informat pe premierul Mihai Tudose despre măsurile dispuse ca urmare a depistării polițistului suspectat de agresiune sexuală asupra unor minor, Carmen Dan remarcând că niciun șef din poliție „nu a făcut un pas în spate”.
„Urmează să am o întâlnire cu specialiștii din cadrul Centrului de testare psihologică. Ieri am transmis o solicitare, până acum am doar informațiile pe care le cunoașteți și dumneavoastră, date de purtătorul de cuvânt al poliției. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate. Probabil că au apreciat că nu există responsabilitate. Am discutat cu premierul aseară, l-am informat despre situație, l-am informat despre măsurile dispuse. Ne vom revedea, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă”, a declarat ministrul.
De asemenea, ministrul de Interne a vorbit despre „superficialitatea” testărilor psihologice, admițând că acestea „nu sunt relevante” și că „se impune modificarea bateriilor de teste”, pentru că aceste testări făcute neconform au făcut ca în sistem să fie integrați și să existe în continuare oameni cu probleme. Carmen Dan a dezvăluit, totodată, că în cadrul acestei proceduri se folosesc teste psihologice „fără licențe”.
„Am discutat astăzi (marți, n.r.) cu șeful centrului de psihologie din cadrul Ministerului și am cerut ca împreună cu celelalte departamente cu competențe să refacă întreaga procedură prin care se organizează activitatea de testare în Minister. Aceste testări trebuie să fie însoțite de fișe de cunoaștere, întocmite de superiorii ierarhici. În plus, este sarcina structurilor de integritate și a celor de protecție sa dețină informații despre posibilele vulnerabilități ale unui angajat. Toate aceste aspecte, coroborate, oferă o imagine completă despre vulnerabilitățile unui angajat. Cu această ocazie, am aflat cu stupefacție că în majoritatea unităților din Poliția Română se folosesc teste psihologice fără licență. (…) Anul acesta urmează să încadrăm în Minister 7.000 de oameni. Am transmis un avertisment foarte clar și structurilor de protecție internă și de integritate să accentueze verificările pe care aceștia le fac pe linie de personal”, a declarat ministrul.
Într-o comunicare de luni, Ministerul Afacerilor Interne susținea, referitor la cazul agentului suspectat de fapte de pedofilie, că este nevoie de o reformă a sistemului, precizând că toți șefii din poliție care „au ascuns problemele sub preș ar trebui să facă un pas înapoi”.
Carmen Dan a adresat mai multe întrebări șefului Poliției Române referitoare la testarea psihologică a agentului suspectat de pedofilie.
„Cât de serioase și riguroase au fost testările psihologice la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a acestuia. Cum a fost posibil ca nimeni, atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent. Ce calificatife profesionale a obținut polițistul în ultimii ani. Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de cazuri”, sunt întrebările la care Carmen Dan așteaptă răspuns până miercuri.
Reacția vine după ce, luni, s-a constatat că principalul suspect care ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei este un angajat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.
Bărbatul a fost reținut, luni seara, urmând să fie prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Eugen Stan și-a recunoscut fapta, dar și o agresiune comisă în anul 2012 asupra unei fetițe, a declarat, luni seara, avocatul acestuia, la sediul Poliției Capitalei.
„Într-un final, și-a recunoscut faptele. Sunt două fapte pe care le-a recunoscut, una din 2012 și cele din 5.01.2018. Este reținut pentru 24 de ore și va decide procurorul să mearga la instanță, nu va fi dus în seara asta, din câte știu eu, cred că mâine (marți-n.r.)”, a declarat avocatul agentului, la sediul Poliției Capitalei.
În 2012, bărbatul ar fi abuzat sexual o fetiță, tot în Sectorul 6 al Capitalei.
Apărătorul a mai precizat că polițiștii verifică și alte suspiciuni de acest gen care planează asupra lui Eugen Stan.
„Inițial, nu a vrut să colaboreze. Și-a recunoscut la început parțial învinuirile, iar ulterior, într-un final a recunoscut. Regretă. A spus că a avut niște probleme și cam atât”, a mai precizat avocatul Constantin Dumitra.
Ministrul Afacerilor Interne a declarat, marți dimineața, că l-a informat pe premierul Mihai Tudose despre măsurile dispuse ca urmare a depistării polițistului suspectat de agresiune sexuală asupra unor minor, Carmen Dan remarcând că niciun șef din poliție „nu a făcut un pas în spate”.
Cine este Cătălin Ioniță, propunerea lui Carmen Dan pentru șefia Poliției Române
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Carmen Dan, l-a propus, marți, ca înlocuitor pentru Bogdan Despescu, actualul șef al Poliției Române, pe Cătălin Ioniță, care ocupă acum funcția de director general al Direcției Generale Anticorupție (DGA).
În vârstă de 41 de ani, Cătălin Ioniță a fost numit director general al Direcției Generale Anticorupție (DGA) în 2016.
Între 2014 – 2016, el a deținut funcția de director al Direcției de Investigare a Criminalității Economice, iar între 2012 – 2013 a fost director adjunct al Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Anterior, a fost pe rând șef serviciu al Serviciului de combatere a corupției și a infracțiunilor comise în sfera instituțiilor bugetare din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor, șef serviciu al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Sector 1 și ofițer specialist în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Sector 1.
Cătălin Ioniță este căsătorit și are cinci copii.