Cârnați din România, opriți de la comercializare în Italia din cauza unor E-uri interzise
Un lot de cârnați din România a fost oprit de la comercializare în Italia din cauză că produsul conținea coloranții roșii E 124 și E 129, a căror folosire nu era autorizată, potrivit unei notificări transmise pe Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SARAF).
În notificarea de la începutul acestei luni, se arată că produsul avea un conținut de E 124 (roșu Ponceau/ de coșenilă) de 7,73 miligrame pe kilogram și de E 129 (roșu Allura) de 2,21 mg/ kg.
Cârnații românești nu ajunseseră încă în comerț în Italia, când a fost emisă notificarea, și au fost opriți de la comercializare.
Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au precizat pentru MEDIAFAX că cei doi aditivi sunt autorizați în UE, dar nu în produsul respectiv, ci numai în anumite tipuri de cârnați, ca chorizo și altele. Astfel, cârnații respectivi au fost opriți de la comercializare deoarece compoziția lor nu corespundea „rețetei” autorizate în UE, au mai arătat sursele citate.
Pe de altă parte, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie în 2007, cei doi aditivi, printre alții, au fost asociați cu hiperactivitate la copii, însă Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară (EFSA) a considerat că rezultatele studiului sunt ambigue și nu a făcut vreo recomandare privind folosirea celor doi coloranți. În schimb, în SUA, E 124 este considerat cancerigen și a fost interzis.