„Carne cu gust de benzină și vin cu aromă de mere putrezite”! Este descrierea unei paciente infectate cu noul coronavirus

Publicat: 28 08. 2020, 20:12
Actualizat: 28 08. 2020, 21:28
Foto caracter ilustrativ

Două dintre simptomele infectării cu Covid-19 sunt pierderea gustului (ageuzie) și a mirosului (anosmie), dar nu toți pacienții vindecați își recapătă complet aceste simțuri. Presa britanică oferă două exemple, în acest sens, două femei care descriu niște senzații groaznice despre alimente și băuturi.

Kate McHenry, o pacientă de 37 de ani din Widnes, un orășel din apropiere de Liverpool, care s-a infectat cu coronavirus în martie, nu a avut deloc gust sau mirosîn cele patru săptămâni în care a fost bolnavă, potrivit Digi 24, care citează BBC.

Kate McHenry (Foto: arhivă personală)

 

După vindecare, și-a recăpătat ușor aceste simțuri, însă din luna iunie totul s-a schimbat radical, în sensul că mâncărurile și băuturile nu mai aveau aceleași arome, iar produsele pe care le folosea anterior acum miroseau groaznic, inclusiv apa de la robinet, potrivit spuselor acestora.

„Șamponul favorit a căpătat cel mai dezgustător miros din lume”, spune Kate.

A început să slăbească foarte mult, din cauză că nu se mai poate bucura de alimentele care îi făceau plăcere, și suferă de anxietate. Ea se teme că ar putea rămâne toată viața cu această tulburare.

„Îmi place să mănânc gustos, să merg la restaurant, să beau cu prietenii dar acum aceste lucruri nu se mai întâmplă. Carnea are gust de benzină, prosecco seamănă cu merele putrezite. Dacă prietenul meu Craig mănâncă ceva care are curry, mirosul e îngrozitor și stau cât mai departe de el”, a mai spus Kate McHenry.

Medicii i-au spus că a dezvoltat parosmie, o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros. Din acest motiv Kate McHenry și-a schimbat și mai mult viața.

„Mă supăr de fiecare dată când gătesc și nu pot avea ceva care să-mi placă, pentru că știu totul o să aibă un gust cumplit. Mă tem că voi fi așa mereu”, mai spune ea.

„Cafeaua, ceapa și usturoiul sunt absolut insuportabile”

BBC a relatat și cazul lui Pasquale Hester, o femeie de 34 de ani din Leeds. Pentru ea, problema o reprezintă pasta de dinți și se spală cu sare, care pentru ea are același gust.

Pasquale Hester (Foto: arhivă personală)

 

Și în cazul ei, a durat multe săptămâni până să înceapă să-și recapete gustul și mirosul. De exemplu, înainte, curry avea gust de vopsea.

„Unele lucruri sunt mai ușor de suportat, dar cafeaua, ceapa și usturoiul sunt absolut insuportabile. În unele zile pot totuși să mănânc niște mazăre de zahăr sau niște brânză. Pierderea mirosului a fost o mare provocare, care m-a dat peste cap”, spune ea.

Medicii au stabilit până acum că persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19 își pierd mirosul, o afecțiune numită anosmie, deoarece coronavirusul deteriorează țesuturile și terminațiile nervoase din nas.

Astfel, parosmia se dezvoltă atunci când aceste țesuturi și terminații nervoase se dezvoltă din nou, iar creierul încă nu poate să identifice mirosul corect.

Șefa Societății Britanice de Rinologie, prof. Claire Hopkins, susține „există o credință larg răspândită, dar greșită” că lipsa mirosului este ceva de scurtă durată.

„Da, există șanse bune de recuperare, dar sunt mulți oameni care își pierd această abilitate pentru o lungă perioadă de timp, iar impactul acestui lucru a fost ignorat”, a precizat medicul.

Afecțiunea este de obicei legată de simple răceli, probleme cu sinusurile și uneori lovituri la cap, însă, în unele cazuri mai severe, tulburarea acestui simț produce o stare în care persoanele simt nevoia să vomite.

De asemenea, medicii spun că parosmia înseamnă că mirosul urmează să revină, dar în unele cazuri durează chiar și câțiva ani.

Specialiștii din România sunt îngrijorați! Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: Vom fi într-un tsunami! Ne e teamă că odată cu măsurile de relaxare o să avem 2.000 de cazuri pe zi

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, și-a exprimat îngrijoarea în ceea ce privește evoluția pandemie de coronavirus în România, precizând că odată cu redeschiderea restaurantelor (în interior) și a redeschiderii școlilor numărul de noi infectări zilnice cu SARs-CoV-2 ar putea crește la peste 2.000.

Specialistul a mai punctat și faptul că s-ar putea ajunge la peste 2.000 de cazuri noi pe zi la 2-3 săptămâni după relaxarea măsurilor de restricție și reluarea orelor în unitățile școlare, potrivit Digi 24.

O româncă s-a sinucis de frica transmiterii COVID-19! Efectele psihologice devastatoare ale infectării cu SARS-CoV-2

O femeie care fusese declarată vindecată de COVID-19 s-a sinucis, la doar o zi după ce fusese externată din spital. Femeia, în vârstă de 63 de ani, din județul Botoșani, și-ar fi pus capăt zilelor întrucât îi era frică de faptul că va transmite virusul SARS-CoV-2 membrilor familiei, deși fusese declarată vindecată, scrie monitorulbt.ro.