Inspectorii Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită și care proveneau de la un depozit din județul Alba, a declarat pentru gândul președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu.
Este vorba despre un lot de aproximativ 100 de kilograme de cal, potrivit unor informații obținute de gândul.
Țurcanu a precizat că administratorul depozitului din județul Alba „a recunoscut că falsifica etichete”, fiind de părere că ceea ce s-a întâmplat a fost „un joc de documente între două firme”.
„De două-trei săptămâni ANSVSA a demarat controale la unități din toată țara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieșit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită n.n.). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba. Unitatea a fost închisă”, ne-a declarat Țurcanu.
Președintele ANSVSA a spus că l-a informat deja pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, despre acest caz.
„Firma din Alba făcea etichete false și folosea anumite nume de firme. Administratorul depozitului din Alba a recunoscut că falsifica etichete, i se părea un lucru firesc”, ne-a precizat Țurcanu.
Întrebat dacă pe etichete apare numele unei firme a tatălui său, așa cum s-a vehiculat în presă, șeful ANSVSA a arătat că „tatăl meu este persoană publică, poate avea orice activitate vrea el”.
„Mulți nu mă iubesc, noi am demarat controale în toată țara, odată cu scandalul cărnii de cal. Cineva a încercat să arunce cu noroi în mine”, crede Țurcanu.
Prefectul de Alba: Etichetele de pe lăzi erau trase la xerox și puse pe pachete
Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, a explicat pentru gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj și se numește Ady Salve. Carnea provine însă din abatoare din Botoșani și București, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.
Prefectul susține că deocamdată nu s-a confirmat faptul că pachetele etichetate drept carne de vită conțin de fapt carne de cal. Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu și pachetele cu carne.
„În lăzile care conțin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original și pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să știe ce conține. Am trimis Poliția și Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare și depozitată la -20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba pentru gândul.
Autoritățile au ridicat calculatoarele și baza de date a firmei din Blaj, pentru a reface traseul cărnii. Firma din Blaj distribuia carne în restaurante și depozite.
Victor Ponta: „A fost foarte grav. Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”
„Nu aș vrea să cădem în complexul nostru de inferioritate. Pierd mulți oameni de la un asemenea scandal. Totul a venit pe un context antieuropean din Marea Britanie. Acolo s-a spus, iată ce se întâmplă, ce carne vine, ce produse, la un moment dat s-a vorbit despre a se interzice în totalitate importurile, nu doar din România, ci din restul țărilor europene pentru Marea Britanie”, a spus Ponta.