Prima pagină » Știri » Cartele telefonice pre-pay vor cumpărate doar pe baza unui act de identitate. Ce obligații vor avea cei care le dețin deja

Cartele telefonice pre-pay vor cumpărate doar pe baza unui act de identitate. Ce obligații vor avea cei care le dețin deja

Cartele telefonice pre-pay vor cumpărate doar pe baza unui act de identitate. Ce obligații vor avea cei care le dețin deja
Persoanele care dețin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancțiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege și vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ, deținătorii actuali de cartele având la dispoziție un interval de șase luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra.

Proiectul de lege modifică OU 111/2011 privind comunicațiile electronice.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiță vrea să depună o inițiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziționate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat că nu este vorba de o operațiune de interceptare, ci de înregistrare.

În forma de la acea dată, proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal și, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deținătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracțiuni economice, existând și riscul de utilizare a acestor cartele în activități legate de terorism.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului și Parlamentului să aibă în vedere obligațiile asumate de România prin tratate internaționale cu privire la drepturile omului, nu doar necesitățile dictate de siguranța națională.

Citește și