Cartierul din România în care peste jumătate din populație e minoră, iar 6 din 10 femei au devenit mame înainte de a împlini 18 ani
Datele culese în teren de autoritățile din Săcele au fost mult diferite față de statisticile întocmite cu ocazia Recensământului din 2011 care arătau că în acest cartier trăiesc peste 7.000 de persoane. Potrivit primarului Virgil Popa, după efectuarea acestui studiu, cartierul are o populație de 5.975 de persoane, din care 52,4% sunt bărbați. În ceea ce privește etnia, majoritatea localnicilor, 77,8%, s-au declarat români, doar 5,7% romi, 15,6% țigani și un procent de 0,9% s-au declarat maghiari.
Potrivit studiului, mai bine de jumătate din populația cartierului, 52,2%, este minoră cu vârsta între 0 și 17 ani, astfel că media de vârsta a cartierului este de doar 22 de ani. În schimb, doar o mică parte din populație are peste 60 de ani, 4,5%.
„În conformitate cu datele recensământului, 63,4% din nașteri au avut loc până la împlinirea vârstei de 18 ani, de aici rezultă practic și media de vârstă de numai 22 de ani din acest cartier”, a explicat Virgil Popa, corespondentului MEDIAFAX.
În cartier sunt peste 2.500 de minori, iar cei mai mulți și-au întemeiat o familie: 30,8% sunt căsătoriți și un procent tot de 30,8% din populație trăiește în concubinaj.
În ceea ce privește veniturile, ținând cont de vârsta tânără a acestei comunități, numai 17,3% au declarat că au un salariu lunar constant, iar aproximativ 45% nu au dat niciun răspuns în ceea ce privește venitul. Totuși, după cum a susținut primarul, în ultimii ani, numărul de beneficiari de ajutor social din acest cartier a scăzut de la peste 1.000 la puțin peste 200.
Primăria vrea să acceseze 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru acest cartier, Gârcini, motiv pentru care a realizat acest studiu.
„Acum, că avem aceste date, conturăm strategia de dezvoltare și dorim să o predăm până la finele lunii noiembrie și sperăm că vom accesa acea sumă importană pentru comunitate, de 7 milioane de euro, care are două componente importante, de infrastructură și educațională. 70% din sumă vrem să o direcționăm spre infrastructură, începând de la alimentarea cu energie electrică, la rețele de apă și canalizare, iluminat public, dar și o baie comunală, fără să jignim pe nimeni. Este un proiect care i-ar ajuta foarte mult. Vrem să facem și un dispensar, dar și o școală nouă, dar banii europeni nu ne vor ajunge, deoarece în conformitate cu studiul de fezabilitate costul e de 4 milioane de euro, astfel că îl vom depune pe PNDL 2″, a subliniat primarul Virgil Popa.
Potrivit acestuia, până la jumătatea lui 2018 autoritățile vor primi un răspuns cu privire la strategia depusă și fondurile europene ce vor fi alocate.