Locuința în care a copilărit Brâncuși se află în satul Hobița, din județul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanță de Casa memorială „Constantin Brâncuși”, care e o copie.
Ministrul Culturii, George Ivașcu, susține că, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii și Identității Naționale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemțiune”
„Am citit cu durere în suflet despre prăbușirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobița, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuși și, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcția în paragină este proprietate privată și, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, intenționează să întreprindă o inspecție la fața locului. De asemenea, în aceeași curte, la câțiva metri distanță, autoritățile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu”, a explicat ministrul George Ivașcu, într-un comunicat citat de Mediafax.
Ministrul adaugă că acesta „este unul dintre multele exemple care confirmă că Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcția corectă, în vara acestui an, prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investiții în domeniul Culturii. Este necesară reglementarea de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt”.
Locuința a fost clasată pe lista monumentelor istorice acum aproximativ 15 ani, moment în care s-a și constatat prezența unor elemente din lemn originale. Aceasta a fost amplasat, inițial, în locul unde se află acum Casa memorială „Constantin Brâncuși”, dar după moartea părinților, s-a împărțit averea locuința, iar unul dintre moștenitori a mutat construcția pe din bârne din lemn pe un alt amplasament. De la un an la altul, construcția s-a dărăpănat, apoi i-a dispărut acoperișul, iar acum s-a prăbușit unul dintre pereți.
Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.