Prima pagină » Știri » Casa din Primăverii a generalului Pleșiță și o vilă monument istoric din Dorobanți aduc RA-APPS primul milion de euro

Casa din Primăverii a generalului Pleșiță și o vilă monument istoric din Dorobanți aduc RA-APPS primul milion de euro

După mai multe încercări ratate, Regia Autonomă Administrarea Protocolului de Stat (RA-APPS) a vândut, la licitațiile cu strigare primele case în București. Cele șase imobile adjudecate sunt casa din Primăverii în care a locuit fostul general de Securitate Nicolae Pleșiță, o vilă monument istoric în Dorobanți și patru apartamente în zona Șoselei Kiseleff, kilometrul zero al reședințelor nomenclaturii dinainte de 1989.

După mai multe încercări ratate, Regia Autonomă Administrarea Protocolului de Stat a vândut, la licitațiile cu strigare, primele case în București, arată informațiile oficiale obținute de gândul de la RA-APPS. Cele șase imobile adjudecate sunt casa din Primăverii în care a locuit fostul general de Securitate Nicolae Pleșiță, o vilă monument istoric în Dorobanți și patru apartamente de câte patru camere în zona Șoselei Kiseleff, kilometrul zero al reședințelor nomenclaturii dinainte de 1989.

Cel mai mai ieftin a fost un apartament în blocul în care locuiesc judecătorii Curții Supreme și procurori ai Parchetului General, adjudecat pentru 93.400 de euro. Cel mai bine s-a vândut etajul fostei case a lui Pleșiță pentru care Regia va încasa 544.360 de euro.

Între sumele cu care s-au adjudecat primele imobile ale RA-APPS și prețurile de tranzacționare pe care experți ai pieței imobiliare le-au estimat pentru gândul există însă și mari discrepanțe. Cea mai semnificativă este legată de casa de pe strada Tokio, în vecinătatea Palatului Victoria care s-a dat cu 485.000 de euro în condițiile în care atât surse din piața imobiliară cât și fostul chiriaș consideră că se putea obține aproape dublu.

Din primele adjudecări imobiliare, statul va rămâne cu 1.693.660 de euro. Jumătate din acești bani intră în bugetul RA-APPS, cealaltă jumătate merge la Ministerul Finanțelor, la bugetul de stat.

Etajul vilei lui Pleșiță dat cu 544.000 de euro

La câțiva pași de la intrarea în cartierul Primăverii, în casa cu un singur etaj de pe strada Pictor Negulici nr. 32, a stat, inclusiv după Revoluție, fostul șef al DIE, Nicolae Pleșiță.

Povestea casei din Negulici 32, bine întreținută și renovată în decursul anilor, este alambicată. Gândită cu două apartamente, câte unul pe fiecare nivel, vila a fost transferată la RA-APPS de la Primăria Capitalei pe 12 februarie 1996, prin hotărâre de Guvern. Premierul de atunci, Nicoale Văcăroiu, el însuși chiriaș la RA-APPS,  motiva mutarea de patrimoniu cu argumentul că era parte a unei liste de imobile „trecute nelegal în administrarea consiliului local”. Ceea ce Văcăroiu a considerat „nelegal”, un alt premier, Victor Ciorbea, a semnat ca perfect legal. Așa a fost scos în 1997 din patrimoniul RA-APPS doar apartamentul 1, cel de la parter, pierzându-i-se urma. Ulterior, el a ajuns în proprietatea unui privat, fiind închiriat ca sediu de firmă.

Azi, la parterul casei din Negulici activează Grupul Industrial GIR, o societate de servicii de comunicații titulară a mai multor contracte cu mari companii și autorități de stat: Loteria Română, Poșta Română, ANRC. Dacă GIR și-a mutat firma în Primăverii în 2010, anterior apartamentul de la parter funcționase ca sediu pentru ALCOR PREST SERV 2002, o companie care activa în imobiliare, neavând însă decât un angajat, și apoi pentru AVE Waste România, grup prestor servicii de salubritate, mutat între timp la Cluj.

Foto: Silviu Matei // Mediafax

Localizarea casei pe Google Maps

După trecerea parterului la Primărie, RA-APPS a rămas doar cu etajul, subsolul și curtea, scoase la licitație în mai multe rânduri. Mai exact 4 camere cu o suprafață utilă de 131,18 mp, subsolul de 69,61 mp și 290,95 mp din teren. Inițial, prețul a fost de 361.000 de euro. Cum pe 14 iunie nu s-a arătat nimeni interesat, a scăzut cu 10%. La a doua încercare, s-au cumpărat însă două dosare de prezentare. Așa s-a ajuns ca RA-APPS să adjudece apartamentul cu subsol și curte cu 544.000 de euro, potrivit informațiilor transmise Mediafax, mult peste prețul de pornire al licitației din 11 iulie: 324.900 euro.

Cumpărătorii, ținuți la secret. „Nu am văzut niciodată pe cineva să vină să vadă casa”

Numele cumpărătorului, păstrat confidențial de către RA-APPS, nu le este cunoscut nici chiriașilor cu care se va învecina, la parter. „Mă mir că s-a oferit un preț atât de mare. E mult peste ceea ce, din câte știu, ceruse RA-APPS. Curios este că nu am văzut nici măcar o dată pe cineva să vină să vadă casa”, a explicat pentru gândul unul din proprietarii firmei de la parter.

544.000 de euro ar depăși și estimările generale, făcute pentru gândul fără a acea accces la imobil, de specialiști din piața imobiliară. „Dacă imobilul este în stare foarte bună, apartamentul la prețul pieței ar valora aproximativ 250.000-300.000 de euro. În situația în care are însă nevoie de îmbunătățiri pentru a fi locuit, se pot obține maximum 200.000 de euro. Valoarea poate însă crește în anumite condiți. Dacă subsolul poate fi folosit, se pot adăuga 10-15% la preț. Dacă este cumpărat de actualul chiriaș, se pot obține 15%-30% în plus. La fel, valoarea istorică sau elementele de arhitectură rare pot ridica prețul cu până la 50%”, au explicat sursele citate.

Pe de altă parte, pentru un apartament similar pe aceeași stradă, la numărul 20, RA-APPS a dispus în 2010 restituirea către fostul propreietar, a 379.100 de euro, ca despăgubire în bani, după ce acesta și-a câștigat dreptul în instanță.

Trăgând linie, statul nu va rămâne însă cu toți cei 544.000 de euro. Încă din 2008 RA-APPS a dispus despăgubirea în bani a lui Nicolae Liviu Șerban Marinescu, cel care a revendicat terenul pe care comuniștii au construit vila din Primăverii. Informația a fost confirmată pentru gândul de reprezentanți ai Autoritățiii Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Valoarea despăgubirii este încă disputată în instanță.

Misterul prețului vilei de pe Tokio. „O clădire aproape identică s-a vândut dublu”

O diferență mare, dar în minus, apare între prețul de tranzacționare estimat de agenții imobiliari privați și cel cu care s-a adjudecat o vilă cu parter, demisol și două etaje, care apare în lista monumentelor istorice din București. Casa din strada Tokio, nr 11, construită la începutul secolului trecut și încadrată de comisia de specialitate de la Ministerul Culturii în categoria monumentelor istorice de tip „B” s-a adjudecat la licitație deschisă, de la prima încercare, cu 485.000 de euro, se arată într-un răspuns al RA-APPS la o solicitare adresată de gândul.

Chiar dacă, în afară de o antenă de satelit instalată pe balcon, nu dă impresia că ar fi folosită, casa este închiriată, din 2004, de o fundație inființată și condusă la vremea respectivă de Adriana Voicu, atunci soția deputatului PSD Mădălin Voicu. În scripte, Fundația „Cult” se ocupă de „propagarea în România a muzicii simfonice, de cameră și de operă și în special a muzicii scrise pentru vioară și instrumente cu coardă”. În parctică, activitatea sa este necunoscută. Spațiul pentru care în 2011 chiria s-a majorat la 1581,88 de euro și 53 de lei lunar, a fost însă păstrat, de-a lungul a mai bine de opt ani, chiriașului dându-i-se acum posibilitatea să îl și cumpere.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Contactată de gândul, fosta soție a deputatului spune că s-a retras din ONG, însă Fundația „Cult”, cu noul președinte căruia nu dorește să îi divulge numele, a rămas pe loc. „Eu am renunțat în urmă cu vreo doi ani la tot. Fundația a rămas în acel imobil, dar altcineva e președinte. Nu vreau să îi dau eu numele”, a evitat  Adriana Voicu să explice cui i-a predat practic dreptul la vila de pe Tokio.

Cu 314,25 mp suprafață utilă și teren de 219 mp, casa a fost scoasă la licitație pe 12 iulie cu un preț de pornire de 373.000 de euro. Chiar dacă s-au cumpărat 5 dosare de prezentare, în final s-au înscris doi ofertanți. „Nu m-a interesat niciodată prețul pe care l-ar fi cerut RA-APPS pentru că pe vremea aceea nu se punea problema vânzării. Dar face mai mult de 480.000 de euro. Face dublu. Casa e superbă. Are niște uși foarte frumoase și o scară interioară somptuasă. În rest, interiorul nu are o arhitectură aparte. Exteriorul se poate vedea de oricine”, spune prima chiriașă.

Localizarea pe Google Maps

La o concluzie similară au ajuns și experții imobiliari contactați de gândul. „O clădire aproape identică, de asemenea monument istoric, pe o stradă vecină, pe Herăstrău, s-a vândut recent cu 900.000 de euro. Era similară ca suprafață construită, dar și ca teren. Strada Tokio nefiind cotată însă chiar la același nivel cu Herăstrău, prețul de tranzacționare estimat ar fi de 750.000-900.000 de euro”, au arătat surse din piață.

Chilipir pe Kiseleff: 340.000 de euro

În aceeași zi, s-a adjudecat și un apartament pe Șoseaua Kiseleff, într-un bloc cu doar două etaje construit însă pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej pentru nomenclatură, dar aflat în vecinătatea mai multor ambasade și sedii de partid monumente istorice. Pentru 4 camere cu suprafață utilă totală de 203,60 mp și o boxă  de 8,72mp pe Șoseaua Kiseleff nr. 14, la etajul 1, RA-APPS a primit, încă de la prima încercare de licitare, chiar prețul de pornire: 340.000 de euro. Deși s-au cumpărat trei dosare de prezentare, cu ofertă a venit doar o persoană a cărei identitate a fost păstrată de asemenea confidențială.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

O evaluare generală, fără a avea acces la imobil, a reprezentanților unei importante companii imobiliare din Capitală, contactați de gândul, arată că statul putea pretinde mai mult pentru apartamentul din Kiseleff.  „În funcție de cât de bine a fost întreținută clădirea, se poate obține un preț între 450.000 și 600.000 de euro în zona respectivă, ținând cont că nu este o clădire monument istoric”, au estimat sursele citate prețul de tranzacționare.

Localizarea pe Google Maps

100.000 de euro 4 camere lângă Arcul de Triumf

Interes de la prima licitație a trezit și blocul de pe strada Nicolae Racotă nr 12-14, în care mai mulți chiriași de ani buni, păstrați de asemenea în regim confidențial de RA-APPS, au dorit să-și cumpere apartamentele.

În blocul situat în apropierea Șoselei Kiseleff, construit în aceeași zonă rezidențială a foștilor lideri PCR, în care Guvernul Năstase a transferat în 2004 mai multe apartamente către Parchetul General pentru șefii acestuia, s-au adjudecat din prima licitație cu strigare trei apartamente, fiecare cu câte un singur ofertant.

Localizarea pe Google Maps

Astfel, pe 17 iulie s-a adjudecat apartamentul 10, de la etajul al treilea, un imobil cu patru camere  de 125, 17 mp, plus o cameră de serviciu de 9,46 mp, boxă și garaj, pentru 116.100 de euro, exact prețul de pornire a licitației.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

A doua zi, s-a câștigat un altul, la etajul al cincilea, la un preț similar: apartamentul 16  de 4 camere cu suprafață utilă de 128,01 mp, boxă și garaj. Acesata va fi vândut cu 114.800 de euro, având în mod identic un singur ofertant căruia RA-APPS nu îi divulgă numele.

Un preț mai bun a obținut cumpărătorul apartamentului vecin numărul 14. Acesta a dat doar 93.400 de euro pentru patru camere de 104,79 mp, cameră de serviciu de 11,87mp și boxă, fără garaj.

Un preț avantajos, cred experții contactați de gândul. „Nefiind vorba de un bloc construit după 1989, prețul de tranzacționare al unui apartament în clădirea de pe strada Nicolae Racotă este de aproximativ 150.000 de euro”, au arătat sursele citate.

După simplificarea regulilor de vânzare, casele RA-APPS se pot cumpăra în rate de până la trei ani cu avans de 25% sau între 10% și 25% dacă noii proprietari sunt tineri sub 35 de ani.

Întreaga operațiune este pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanți imobiliari pentru un câștig mai bun al statului sunt înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depășească 193,5 milioane lei.

 

Autor

Citește și