Casele mobile puse la dispoziția sinistraților uraganului Katrina, care a afectat în 2005 Statele Unite ale Americii, conțin cantități prea mari de substanțe cancerigene și cele 39.000 de familii care trăiesc în ele trebuie mutate cât mai repede, relatează AFP, citând autortiățile americane. Acest anunț al Centrului de control al bolilor (CDC) vine la câteva luni după ce autoritățile federale au spus de mai multe ori că aceste case ar fi sigure, în ciuda numeroaselor persoane care s-au plâns de diverse probleme de sănătate.
Agenția americană pentru gestionarea crizelor, FEMA, a cumpărat în jur de 145.000 de case mobile pentru a le folosi ca adăposturi temporare pentru sinistrații uraganului Katrina, uragan care a afectat o parte din Louisiana și Mississippi, la sfârșitul lui august 2005. În jur de 1.500 de persoane și-au pierdut atunci viața și alte sute de mii au rămas fără casă. Informații potrivit cărora în casele mobile există niveluri ridicate de formaldehidă, un produs cancerigen, circulă din martie 2006, însă reprezentanții FEMA nu au lansat analize, decât după deschiderea unei anchete din partea Congres-ului în vara lui 2007.
Aceste analize, începute în decembrie, au indicat că o rată medie de formaldehidă de cinci ori mai mare decât cea normală, au anunțat cei de la CDC. În aceste condiții, crește riscul de a face cancer în cazul oricărui individ care este expus la această substanță pentru o perioadă mare de timp. Casele mobile sunt deseori locuri strâmte și supraîncălzite, ceea ce crește toxicitatea substanței.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro