Castelul Bran a fost inclus într-un top al celor mai înspăimântătoare zece destinații de Halloween, realizat de un site turistic, alături de alte locuri celebre pentru istorii terifiante precum Hollywood și Triunghiul Bermudelor, informează Reuters.
„Poate nu ai nevoie de usturoi și țepușe când vizitezi Castelul Bran din Transilvania, România, dar adevărul terifiant despre groaznicul prinț Vlad te va face cu siguranță să te uiți în spatele tău când vizitezi castelul”, sunt de părere autorii acestui top, de la site-ul Hotwire.com, care plasează castelul Bran pe locul 9.
Ei vorbesc despre reputația de sadic a lui Vlad Țepeș, binecunoscută în toată lumea. „Deși nu se credea despre el că este un vampir, inumana lui sete de sânge a fost elementul declanșator pentru romanul lui Bram Stoker „Dracula””, mai scriu autorii acestui top, care spun că acest castel poate fi vizitat pentru a simți „mânia lui Dracula”.
Liderul topului este Hollywood, Los Angeles, care, deși este un loc strălucitor, a fost marcat de multe tragedii. Se spune că stafiile lui Marilyn Monroe și Montgomery Clift încă bântuie Hollywood Roosevelt Hotel, iar alte fantome „locuiesc” în Grauman’s Chinese Theatre, dar și pe semnul „Hollywood” care veghează cartierul cinematografiei. Există, de asemenea, un tur al celor mai celebre cazuri de crimă, fiind amintite, printre altele, Sharon Tate și Janis Joplin.
În același top au mai fost incluse, în ordine, Salem, Massachusetts (procesul vrăjitoarelor din 1692), New Orleans, Louisiana (Mardi Gras, voodoo și vampiri), Sleepy Hollow, New York (legenda călărețului fără cap), Edinburgh, Scoția (atacuri militare sângeroase, torturi și execuții), Praga, Cehia (fantome răutăcioase, un golem care ar proteja cartierul evreiesc, Castelul din Praga), Triunghiul Bermudelor (cele mai misterioase dispariții – peste 50 de nave și 20 de avioane), Paris, Franța (catacombele, cimitirul Père Lachaise etc.).
Ultima poziție a topului este ocupată de Moscova, Rusia, marcată de legende sumbre și spirite vechi de sute de ani, cu o rețea de catacombe care include o cameră de tortură și un pod care a fost locul unei sinucideri în masă.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală și nu numai. Halloween se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creștină Ziua tuturor sfinților de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptați, luminați cu ajutorul unor cu felinare, folosiți la decorarea caselor și grădinilor sau ca lanternă, dar și costumarea în personaje desprinse din poveștile de groază. Copiii costumați astfel colidă din casă în casă și sunt recompensați cu dulciuri pentru creativitate. Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate.