Compania RCS&RDS a dat în judecată, în luna mai, principalii competitori – UPC România, Romtelecom și Digital Cable Systems -, cerând instanțelor să îi oblige să retransmită televiziunea de știri Digi 24, care este deținută de RCS și se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toți operatorii de cablu, conform pricipiului „must carry”, prevăzut la articolul 82 din Legea audiovizualului.
Obiectul proceselor este „ordonanță președințială”, potrivit informațiilor postate pe Portalul Instanțelor de Judecată. Surse din companiile de cablu au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanței să îi oblige pe cabliștii săi concurenți să introducă în grile televiziunea Digi 24.
Astfel, RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 București.
Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 1 București a admis cererea RCS&RDS de ordonanță președințială. De asemenea, instanța a decis să oblige UPC România să includă în propria grilă de programe și să retransmită către abonații săi televiziunea Digi 24, în rețelele de telecomunicații deținute, cu respectarea articolului 82 din Legea 504/2002, în regim must carry, „până la soluționarea definitivă și irevocabilă a dosarului înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1”. Decizia este executorie fără somație și fără trecerea unui termen și poate fi contestată cu apel în termen 5 zile de la pronunțare.
Printr-un alt dosar, înregistrat pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 București, RCS&RDS a dat în judecată și compania Romtelecom SA.
În 10 iunie, Judecătoria sectorului 1 București a admis cererea RCS&RDS și a decis să oblige Romtelecom SA să includă în grila sa de programe și să retransmită către abonații săi Digi 24, până la soluționarea definitivă a acestui dosar înregistrat pe rolul instanței. Și în acest caz, decizia este executorie fără somație și fără trecerea unui termen și poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunțare.
Pe de altă parte, RCS&RDS a dat în judecată, pe 15 mai, și Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 București.
Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 2 a admis cererea RCS&RDS și a decis să oblige Digital Cable Systems SA să includă în grila sa de programe și să retransmită către abonații săi televiziunea Digi 24, până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul acestui dosar aflat pe rolul instanței.
La fel ca în cazul UPC și cel al Romtelecom, și în cazul Digital Cable Systems SA decizia este executorie fără somație și fără trecerea vreunui termen. Decizia poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunțare.
Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-și acționa în instanță principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de știri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăți de cablu care nu respectă principiu „must carry”, între care și RCS&RDS.
Lista „must carry” a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.
Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț postat pe site-ul CNA.
Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderență televiziunea de știri Digi 24 (aflată pe poziția 13 în lista „must carry”), în grilele sale analogice și digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societății Române de Televiziune (SRTv).
Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.
Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom și Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderență în grilele analogice și digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom și NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.
Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderență Digi 24 în grilele analogice și digitale și studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.
CNA a somat public însă și RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul „must carry”, întrucât nu difuzează cu preponderență în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.
CNA a aplicat toate aceste sancțiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în orașele reședințe de județ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în ședința din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
Consiliul Național al Audiovizualului aprobase inițial, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS.
Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.
În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.
RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 (cu stațiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.