Vladimir Putin ar putea rămâne președintele Rusiei încă 16 ani. Referendumul privind revizuirea Constituției a fost validat de conaționalii săi cu peste 77%, rezultat care îi permite președintelui rus să rămână în funcție până în anul 2036. În ultima perioadă s-a scris mult în presa internațională despre veniturile liderului de la Kremlin.
Numeroase publicații din Statele Unite ale Americii l-au prezentat pe liderul de la Kremlin ca fiind cel mai bogat om de pe planetă, motivând că uriașa sa avere nu ar fi la vedere. Cu toate presupozițiile presei americane, Vladimir Putin nu a devenit milionar din salariul de președinte.
Potrivit datelor din presa internațională, care a analizat declarațiile financiare ale președintelui rus, liderul de la Kremlin ar câștiga acum anual aproximativ 121.000 euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună.
Cu toate acestea, câștigurile lui Vladimir Putin au cunoscut o scădere cu mai mult de jumătate în anul 2018, comparativ cu 2017.
Ultima sa declarație de avere a indicat că liderul rus a câștigat 8,6 milioane de ruble anual – 119 048,40 EUR, în 2018 din salariul său oficial, o pensie militară, dobândă pentru economii și câștiguri de investiții, iar în 2017, doar din salariu a încasat 18,7 milioane de ruble anual – 228.980 euro.
Cetățenii Rusiei par că sunt de acord cu extinderea președinției lui Vladimir Putin până la termenul ridicol 2036, dar unii au avut curaj să se opună modificărilor constituționale.
Rezultatele sunt favorabile lui Vladimir Putin și acesta va rămâne cu lejeritate la putere, până în 2036. Astfel, 74% din voturile numărate în cea mai mare țară din lume sunt în favoarea modificărilor Constituției, în ciuda tensiunilor generate de administrarea crizei coronavirusului și alte probleme sociale din Rusia.
Surpriză, însă! 17 oameni dintr-un sătuc din regiunea arctică, Districtul Autonom Neneț, au votat împotriva confirmării puterii absolute a lui Putin, scrie Reuters.
Crescătorii de reni i-au spus „Niet!” președintelui și la Vologna, un sat cu numai 32 de alegători, situat pe malul Oceanului Arctic, doar 17 persoane au mers la vot și toate au votat „NU”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a spus că alegătorii puteau vota cum doresc, dar reprezintă o „minoritate absolută”.