Prima pagină » Știri » Cât a costat atentatul cu bombă de la Neamț. „Primă de succes” pentru moartea lui Bogdan Măraru

Cât a costat atentatul cu bombă de la Neamț. „Primă de succes” pentru moartea lui Bogdan Măraru

În motivarea Curții de Apel Bacău care a dispus arestarea preventivă a celor cinci bărbați acuzați de atentatul cu bombă din Neamț judecătorii scriu că prețul negociat pentru uciderea lui Bogdan Măraru era de 15.000 euro.
În motivarea Curții de Apel Bacău care a dispus arestarea preventivă a celor cinci bărbați acuzați de atentatul cu bombă din Neamț judecătorii scriu că prețul negociat pentru uciderea lui Bogdan Măraru era de 15.000 euro. Potrivit motivării, pentru montarea bombei sub mașina lui Măraru învinuții au negociat 7.000 de euro, iar pentru asasinarea acestuia prețul a fost majorat la 15.000 euro. Curtea de Apel Bacău a dispus arestarea preventivă a celor cinci învinuiți iar Curtea Supremă judecă astăzi recursul. 
 
În motivarea instanței se arată că, pe 2 ianuarie, DIICOT a fost sesizată că Daniel Pădurariu pe fondul unui conflict mai vechi cu familia Măraru dorea să-l asasineze pe Bogdan Măraru, fratele lui Gheorghiță Măraru, ucis într-o cafenea din Piatra Neamț în 2010. Procurorii susțin că Pădurariu a cumpărat în decembrie 2012 o bombă artizanală pe care dorea să o amplaseze sub mașina lui Bogdan Măraru. 
Pentru a-și pune planul în aplicare Daniel Pădurariu a apelat la serviciile lui Cosmin Irinel Lăcătuș care împrună cu alți doi învinuți urmau să pună bomba sub mașină. De altfel cei trei au și fost suprinși în flagrant. 
 
 
Din probele procurorilor reiese că Daniel Pădurariu a negociat cu Cosmin Irinel Lăcătuș ca pentru amplasarea bombei să primească 7.000 euro. „Inculpații Popa Ovidiu și Cristofor Emil au fost de acord să pună în practică propunerea de suprimare a vieții părții vătămate în maniera propusă de inculpatul Pădurariu Daniel în schimbul primirii sumei de 7.000 euro, sumă ce era majorată la 15.000 euro dacă se producea decesul lui Măraru Bogdan. Suma în cauză urma a fi plătită celor doi de către inculpatul Daniel Pădurariu după ce avea loc explozia și în funcțide de rezultatul obținut”, se arată în motivare instanței. 
 
Judecătorii mai arată că Daniel Pădurariu le-a cerut învinuților să incendieze și două spații comerciale deținute de către prietenii lui Bogdan Măraru. „Pentru aceste activități infracționale inculpații Popa Ovidiu, Emil Cristofor urmau să fie remunerați separat cu suma de 1000 euro, plătită tot de inculpatul Pădurariu Daniel”
 
Pentru cei cinci învinuiți instanța a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Curtea Supremă judecă astăzi recursul formulat de învinuți față de măsura arestării preventive.
 
Atentatul prgramat pentru 30 decembrie

Operațiunea a fost reluată în perioada 9-10 ianuarie. Procurorii susțin că cei cinci învinuiți au căutat câteva zile să închirieze o mașină pentru a nu fi identificați de anchetatori. Procurorii au refăcut în detaliu și operațiunea de amplasare a bombei. Astfel în seara de 10 spre 11 ianuarie Cosmin Irinel Lăcătuș, Ovidiu Popa și Jâtaru Petrică s-au deplasat la adresa la care locuiește Bogdan Măraru cel vizat de atentat.  Cei trei au verificat de mai multe ori dacă strada este liberă după care au amplasat bomba. Procurorii arată că Ovidiu Popa este cel care a legat bomba de roata mașinii.

Ce conținea bomba

Procurorii susțin că din primele cercetări au determinat că dispozitivul explozibil avea o greutate de 1 kilogram. Analiza realizată de SRI a relevat că bomba artizanală avea în componență nitroglicerină și azotat de amoniu. „Cele două substanțe chimice constituie componenți de bază a unor amestecuri explozive cu destinație civilă și militară”, se mai arată în constatările procurorilor.

Cum arăta dispozitivul artizanal

Sistemul explozibil era format dintr-o încărcătură explozivă sub forma unui pachet de formă cilindrică, fixat de caroseria mașinii. Din acesta ieșeau mai mulți conductori, unuii ajungeau la un clește de rufe, fixat și el de caroseria mașinii, ce avea două lamele metalice dispuse pe partea interioară a cleștelui, lamele era despărțite de o placă subțire nemetalică legate prin intermediul unui fir textil la o ancoră înfiptă în cauciucul din fața autorurimsului. La punerea în mișcare a mașinii indiferent de sensul de mișcare, firul textil smulgea placa nemetalică dintre lamelele metalice de pe fața interioară a cleștelui de rufe și în final bpomba se detona.

300 metri pătrați suprafața de acțiune a bombei

Procurorii spun că o primă expertiză tehnică arată că bomba i-ar fi ucis pe toți cei din mașină și că ar fi rănit orice persoană aflată în apropiere pe o suprafață de 300 de metri pătrați. „Detonația încărcăturii explozive produce unde de soc de mare intensitate care, la interferența cu organismele vii, produc răniri grave sau letalitate. Important de subliniat este faptul că prin natura materialului exployiv folosit s-a pus în pericol viața și integritatea corporală a mai multor persoane, respectiv a celor aflate pe o rază de circa 300 metri pătrați cât și toate bunurile aflate în acest perimetru”, se arată în document

 
Autor