Prima pagină » Știri » Cât a costat, din bani publici, plimbatul lui Oprea cu coloana oficială

Cât a costat, din bani publici, plimbatul lui Oprea cu coloana oficială

Cât a costat, din bani publici, plimbatul lui Oprea cu coloana oficială
Procurorii anticorupție au anunțat, la ședința de judecată prin care Gabriel Oprea contestă sechestrul pus în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină, că prejudiciul produs prin folosirea abuzivă a coloanelor oficiale este de 86.186 lei. Familia lui Bogdan Gigină a cerut daune de trei milioane de euro și 43.000 mii lei.

Prejudiciul a fost calculat de Direcția Generală a Poliției București, informațiile fiind trimise către DNA. Familia lui Bogdan Gigină a cerut daune de trei milioane de euro și 43.000 mii lei.

Gabriel Oprea a fost chemat mercuri la DNA pentru a i se aduce la cunoștință sechestrul impus pe avere în dosarul morții polițistului Gigină, din același motiv fiind chemat copiii săi, după ce fostul ministru ar fi trecut o parte din bunuri pe numele acestora. Ulterior, aceștia au contestat sechestrul, instanța supremă urmând să ia o decizie în acest caz.

Pe 14 octombrie, președintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Citește și