Cât ar mai fi trăit Nicolae Ceaușescu, dacă nu ar fi fost executat. Boala secretă a liderului comunist, din rapoartele CIA

Cât ar mai fi trăit Nicolae Ceaușescu, dacă nu ar fi fost executat. Boala secretă a liderului comunist, din rapoartele CIA
Publicat: 14/08/2024, 19:33
Actualizat: 14/08/2024, 19:37

Nicolae Ceaușescu a murit  la 25 decembrie 1989, în fața plutonului de execuție, la câteva minute după ce magistrații l-au condamnat pedeapsa capitală. Liderul comunist suferea, însă, de mai multe afecțiuni și cu câteva luni înainte de a fi ucis a intrat în stare de precomă. Potrivit unor medici români, dar și unor surse CIA Ceaușescu ar fi fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă, motiv pentru care zilele îi erau numărate. 

Nicolae Ceaușescu a fost ucis de plutonul de execuție, la 25 decembrie 1989. Există surse din cadrul CIA, precum și medici români ai vremii, care spun că Nicolae Ceaușescu suferea de o boală foarte gravă și nu mai avea mult de trăit.

Ceaușescu fusese diagnosticat cu câteva afecțiuni pe care reușea să le țină sub control, una dintre acestea fiind diabetul zaharat. Liderul comunist Ceaușescu a refuzat, însă tratamentul cu insulină, la sfaturile Elenei Ceaușescu care se temea ca soțul să nu devină dependent. Ceaușescu gestiona boala cu o dietă strictă și ceaiuri naturiste.

De alimentația lui Ceușescu ca și de tratamentul pentru diabet se ocupa profesorul universitar Iulian Mincu, cel care fondase și Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”. Era de altfel cel mai bun specialist în domeniu, la aceea vreme. Odată cu agravarea bolii, Ceaușescu a fost la un pas de moarte în aprilie 1989, când aa suferit o precomă, după ce glicemia a depășit de trei ori normalul. Elena Ceaușescu a fost convinsă de necesitatea insulinei așa viața liderului comunist a fost salvată cu doze șoc intravenoase de insulină.

Afecțiunea gravă, ce-i măcina organismul lui Nicolae Ceaușescu, se presupune că ar fi fost cancerul de prostată.

Președintele american, Ronald Reagan, fusese informat, în 1985, printr-un raport CIA al colonelului George Kolt, că liderul comunist român Nicolae Ceaușescu trebuia să fie operat de cancer de prostată.

La vremea aceea, publicații americane precum Washington Post vehiculau că Ceaușescu ar mai fi avut de trăit cel mult până în vara lui 1986. Starea de sănătate a dictatorului român devenise un subiect de interes la nivel internațional.

Fostul ministru de externe al erei comuniste, Ștefan Andrei, declara că și rușii erau interesați de starea de sănătate a lui Ceaușescu, în contextul unor eventuale consecințe politice pe care le-ar fi avut moartea președintelui comunist.

Sovieticii ar fi mers la extreme pentru a obține orice informație crucială despre soarta lui Nicolae Ceaușescu în funcția de conducător al României. Se spune că urina lui Ceaușescu ar fi fost recuperată la Moscova și analizată de medicii ruși, iar verdictul a fost că Ceaușescu nu mai avea mult de trăit, poate până în vara lui 90.

„Noi știm că Nicolae Ceaușescu e grav bolnav, va mărturisi Aleksandr Iakovlev, fost secretar al CC al PCUS cu probleme internaționale.

Pe chestiunea apropiatei sale morți – cel târziu în 1990! – sovieticii au încercat să exercite influență în nucleul decizional de la București. Invocau rezultatul unei analize de urină, recoltată lui Ceaușescu, fără știrea lui, în timpul unei vizite la Moscova, după mărturia lui Ștefan Andrei”, precizează specialistul Lavinia Betea în „Ceaușescu și epoca sa”, potrivit Adevărul.ro.

Medicii ruși susțineau că diabetul îi afectase puternic rinichii și că toate aceste probleme de sănătate coroborate preconizau că sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu era aproape.

”Prăbușirea psihosomatică i-au remarcat-o și cei care l-au văzut în ultima vizită la Moscova : posomorât, frământat, bâlbâit mai tare ca de obicei , uneori cu urme de salivă la colțul gurii”, precizează Lavinia Betea în aceeași lucrare. Sistemul său nervos este serios afectat”, preciza și Valeri Musatov , fost prim adjunct al șefului Secției Internaționale al CC al PCUS.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sfânta Maria Mică 2024 - tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci astăzi
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă....
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți...
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
VIDEO Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe...
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte, de 12 ani! Cum arată o...
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit....
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea și Constanța, după un atac al Rusiei. Cetățenii au...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
Ian McKellen, din „Stăpânul Inelelor”, despre întâlnirea cu Elisabeta a II-a: Nepoliticoasă
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Florin Piersic ne spune La Revedere! Marele actor a făcut anunțul trist: Pentru eternitate
Cum să cureți mobila din bucătărie. Ai nevoie doar de câteva ingrediente
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească,...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și...
Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Conurile de cap ale egiptenilor antici: ce scop aveau ornamentele misterioase?