Prima pagină » Știri » Cât armament a trimis oficial România în zona Siriei. MAE: Licențele de export se aprobă în urma „unei analize riguroase”

Cât armament a trimis oficial România în zona Siriei. MAE: Licențele de export se aprobă în urma „unei analize riguroase”

Cât armament a trimis oficial România în zona Siriei. MAE: Licențele de export se aprobă în urma „unei analize riguroase
O anchetă realizată de OCCRP și Balkan Insight, organizații internaționale de jurnalism de investigație, arată că din România ar fi plecat, în perioada 2012-2015, armament în valoare de 81 de milioane de euro către patru state din Orientul Mijlociu, care ar fi alimentat mai departe, uneori cu intervenția directă a Comandamentului de Operațiuni Speciale al SUA, părți combatante în conflictul din Siria. Cu toate acestea, în documentele oficiale publice din România, exporturile de armament românesc către Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se ridică în perioada respectivă la doar aproximativ 39 de milioane de euro. Într-un răspuns pentru Gândul, MAE arată că armamentul românesc pleacă la export „în urma unei analize riguroase și numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate și de autoritățile competente din țările de destinație". Reprezentanți ai OCCRP au explicat că suma de 81 de milioane de euro se referă la valoarea totală a licențelor de export de armament date de România în perioada 2012-2016 (trimestrul I), nu la valoarea armamentului exportat propriu-zis.

Exporturile de armament românesc către Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se ridică la aproximativ 39 de milioane de euro în perioada 2012-2015, după cum arată documentele oficiale ale ANCEX (Departamentul pentru Controlul Exporturilor, din subordinea MAE). Cu toate acestea, o anchetă a jurnaliștilor de la OCCRP și Balkan Insight arată că în perioada respectivă către cele patru state ar fi plecat din România armament în valoare de 81 de milioane de euro, acesta fiind trimis mai departe către părțile combatante din războiul civil din Siria, fie de către statele respective, fie de către Comandamentul pentru Operațiuni Speciale (SOCOM) al SUA. Ancheta prezintă documente privind transporturi de armament și muniție ale SOCOM care au plecat în 2015 din portul Constanța către portul Aqaba din Iordania, documentele nearătând însă proveniența armamentului.

România se numără printre cele opt țări est-europene ale căror armamente ar alimenta indirect războiul civil din Siria, mai arată ancheta, alături de Croația, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Muntenegru, Serbia și Slovacia. Jurnaliștii susțin că valoarea armamentului provenit din aceste țări în perioada 2012-2015 și exportat către cele patru noduri de distribuție mai departe către Siria – Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, s-ar ridica la 1,2 miliarde de euro, fără să precizeze cum a ajuns la această sumă.

UPDATE: Reprezentanți ai OCCRP au explicat pentru gândul că suma de 81 de milioane de euro atribuită în ancheta jurnalistică României, ca exporturi de armament către Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se referă la valoarea totală a licențelor de export de armament emise de România în perioada 2012-2016 (trimestrul I), pentru cele patru state în cauză. Nu ar fi deci vorba de armament exportat propriu-zis, ci de valoarea maximă aprobată pentru export de statul român, pe acei ani.

Exporturile oficiale ale României către „redistribuitorii” pentru Siria: 39 de milioane de euro. Reacția MAE

Cu toate acestea, documentele oficiale ale ANCEX, autoritatea care reglementează exporturile de armament ale României, arată că în perioada 2012-2015, către Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt mult mai mici de 81 de milioane de euro, ridicându-se doar la aproximativ 39 de milioane de euro.

La solicitarea unei lămuriri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a răspuns gândul că „autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse în Poziția Comună 2008/944/PESC și în ATT (Tratatul privind comerțul cu arme – n.r.) și numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate și de autoritățile competente din țările de destinație. Aceste asigurări cuprind, între altele, certificate internaționale de import, certificate de utilizare finală, confirmări de livrare, clauze de re-export”.

MAE mai arată că „România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT)”.

De asemenea, precizează MAE, toate exporturile de armament românesc apar în documentele publice ale ANCEX.

„În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră”, mai precizează MAE, pentru gândul.

Ce armament a exportat România în cele 4 țări-nod pentru Siria

Contractele de armament ale României în Turcia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt, cel puțin în perioada 2012-2015, la nivel guvernamental sau de industrie, nu comerciale și vizând uneori servicii de mentenanță aeronautică sau componente de armament, nu arme propriu-zise. Turcia este cel mai constant client de armament al României dintre cele patru state indicate de ancheta OCCRP-Balkan Insight, în rest contractele cu celelalte trei state fiind sporadice. În 2015, într-adevăr, exporturile de armament românesc către Turcia și Arabia Saudită au explodat din punct de vedere al valorii.

Arabia Saudită a cumpărat din România armament în valoare de 18,8 milioane de euro în 2015, după ce în anii anteriori fusese o apariție sporadică pe lista clienților de armament ai României. În 2015, saudiții au cumpărat din România 21.500 de puști de asalt, 220 de mitraliere calibru 12,7 mm, 102 mitraliere antiaeriene calibru 14,5 mm, 320 de mortiere calibru 60 mm cu accesorii, muniție pentru arme de calibru mic, conform raportului final pe 2015 prezentat de ANCEX. Trebuie precizat că cifrele prezentate în acest raport final diferă de cele din cele patru rapoarte trimestriale, totalul reieșit din acestea fiind cu 3 milioane de euro mai mic, iar cifrele totale de armament fiind diferite.

Arabia Saudită mai apare ca beneficiară a unor exporturi de armament din România doar în 2012, când a cumpărat grenade antitanc în valoare de 1,94 milioane de euro. În rest, în 2013 și 2014, exporturile românești către această țară au fost zero.

Contractele cu Arabia Saudită au fost încheiate la nivel guvernamental, arată rapoartele ANCEX, iar valoarea totală maximă a licențelor de vânzare de armament pentru această țară se ridică în total, pentru perioada 2012-2015, la aproximativ 42,55 milioane de euro.

Turcia este o prezență constantă pe lista clienților de armament ai României, contractele cu această țară fiind încheiate la nivel guvernamental sau de industrie. În 2015, Ankara a cumpărat armament românesc în valoare de 8,58 milioane de euro, mărindu-și achizițiile de armament din România de aproape 6 ori față de anul precedent.

În 2015, turcii au cumpărat din România componente de luptă calibru 107 mm, detonatoare, profile extrudate de aluminiu și din aliaj de aluminiu, un aruncător de grenade antitanc calibru 40 mm, lovituri cu grenadă antitanc calibru 85 mm, componente de luptă calibru 300 mm, exploziv militar, platforme telecomandate fără armă pentru vehicule blindate.

În 2014, Turcia a cumpărat din România armament în valoare de doar 1,47 milioane de euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În 2014, Turcia a cumpărat din România componente de luptă 107 mm și 122 mm pentru rachetă nedirijată, profile extrudate de aluminiu, piese de schimb pentru container de tuburi lansatoare, hexogen flegmatizat – amestec TNT, compoziții cu amestec de RDX și TNT.

În 2013, Turcia a cumpărat armament românesc de 2,53 milioane de euro: piese de schimb pentru containere de tuburi lansatoare, componente de lovitură reactivă, muniție de calibru mic, componente de luptă calibru 122 mm și 107 mm, veste antiglonț.

În 2012, exporturile de armament către Turcia s-au ridicat la 2,5 milioane de euro. Turcii au cumpărat în 2012 muniție, lovituri de tun calibrul 107 mm, veste antiglonț, containere pentru tuburile lansatoarelor de rachete, componente pentru lovituri calibrul 107 mm, documentație de execuție pentru componente de luptă, 5 pistoale-mitralieră, extractor de tuburi rupte de calibru mic.

Valoarea maximă a licențelor de export pentru Turcia, din perioada 2012-2015, s-a ridicat la aproximativ 28,2 milioane de euro, exporturile propriu-zise ridicându-se în total la doar aproximativ 15 milioane de euro.

Emiratele Arabe Unite sunt un client ocazional de armament al României. În perioada 2012-2015, armament românesc a plecat acolo doar în 2015, în valoare de doar 652.000 de euro. Arabii au cumpărat lunete pentru arme și au reparat trei elicoptere militare de atac, contractele fiind la nivel guvernamental.

Valoarea maximă a licențelor de export de armament pentru perioada respectivă s-a ridicat la un total de 1,83 milioane de euro.

Iordania este de asemenea un client sporadic pentru armamentul românesc. În perioada 2012-2015, România a exportat armament în Iordania doar în 2013, în valoare de 2,3 milioane de euro. Nu a fost însă vorba de arme propriu-zise, ci de servicii de reparații pentru 3 elicoptere de transport și echipament pentru elicoptere de transport.

Valoarea maximă totală a licențelor de export de armament pentru Iordania, în perioada respectivă, s-au ridicat la 2,29 milioane de euro.

Citește și