Cât câștigă companiile IT din România. Harta orașelor cu cei mai mulți angajați în domeniu
Studiul a fost realizat folosind veniturile oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate și un eșantion de 393 reprezentanți ai celor mai mari firme de profil din țară. Rezultatele arată că Bucureștiul și Clujul conduc detașat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din totalul lor. În ceea ce privește raportarea la întregul nivel al populației orașului, Cluj-Napoca are cei mai mulți specialiști IT, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.
În București și judetele Cluj, Iași și Timiș sunt prezenți 73% din totalul angajaților din industria IT locală. Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Din perspectiva evoluției anuale a numărului de angajați, județele Iași, Dolj, Bihor, Constanța și Gorj se evidențiază prin creșterea numărului total de angajați în domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.
Tot Bucureștiul și Clujul sunt orașele în care și-au deschis porțile cei mai mari angajatori din țară, cu peste 1.000 de angajați/companie.
Cifra de afaceri totală a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creștere cu 26% față de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în București, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalate orașe sub 10%.
În ceea ce privește câștigurile în domeniul IT din România, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanții companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. În peste jumătate dintre companiile care au participat la studiul ARIES spun că au operat sau urmează să opereze, până la sfârșitul anului, creșteri salariale cu până la 16%.
„Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susțină economia românească și să fie un angajator de top. Așteptarea noastră este ca numărul angajaților direcți, altături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014″, adaugă Voicu Oprean.
Motivarea angajaților în companiile din industria IT este, de asemenea, consistentă. Cele mai întâlnite beneficii sunt trainigurile și bonusurile de Sărbători sau vacanță, bonusurile de performanță și diverse evenimente. Totodată, angajații primesc, în proporție ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar și tichete de masă.