Prima pagină » Știri » Cât costă brazii și molizii scoși la vânzare de Romsilva

Cât costă brazii și molizii scoși la vânzare de Romsilva

Cât costă brazii și molizii scoși la vânzare de Romsilva
Peste 33.000 de pomi de Crăciun sunt scoși la vânzare de Romsilva, la prețuri între 20 și 30 de lei pentru brazi, cu înălțimi între 0,7 și trei metri, și între 10 și 20 de lei pentru molizi.

Potrivit Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, pentru sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou vor fi recoltați și valorificați pe piața internă 33.383 de pomi de Crăciun, dintre care 21.476 de brazi.

Prețurile de vânzare către populație și agenți economici sunt aceleași cu cele din 2014, la brazi fiind cuprinse între 20 de lei pentru cei cu înălțime între 0,7 și 1,3 metri și 30 de lei pentru cei cu înălțime între 2,01 și trei metri. De asemenea, prețurile la molizi variază între 10 lei pentru cei cu înălțimea între 0,7 și 1,3 m și 20 de lei pentru cei cu înălțimea între 2,01 și 3 metri. Toate prețurile sunt fără TVA.

Romsilva a precizat că solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 de lei pe metru.

Pomii de Crăciun sunt valorificați de direcțiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. Romsilva administrează aproximativ 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49 la sută din fondul forestier național.

„Recoltarea pomilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operațiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condițiilor staționale, precum și din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populației în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat sursa citată.

Pentru evitarea tăierilor ilegale și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva, Poliția, Jandarmeria și Gărzile Forestiere fac împreună controale în fondul forestier, pe drumurile publice, precum și în locurile de vânzare, unde sunt verificați atât pomii din producția internă, cât și cei aduși din import.

Citește și