Cât costă corupția în achizițiile publice. Studiu OLAF: În România, una din trei licitații este fraudată. VIDEO

Cât costă corupția în achizițiile publice. Studiu OLAF: În România, una din trei licitații este fraudată. VIDEO
Publicat: 01/10/2013, 13:10
Actualizat: 19/05/2015, 20:05

Un studiu publicat de Oficiul European de Luptă Antifraudă arată că în România, în cazul licitațiilor pe bani europeni, în unul din trei cazuri se dă mită. Analiza OLAF arată că probabilitatea ca o licitație pe fonduri europene să fie fraudată este între 28-35%. Costurile totale directe ale corupției în achizițiile publice în 2010 pentru cinci sectoare studiate în 8 state membre ale Uniunii Europene sunt estimate între 1,4 și 2,2 miliarde €.

CITEȘTE AICI REZUMATUL STUDIULUI

„Comisioanele ilicite apar în aproximativ 1 caz din 3. Această practică apare ca fiind răspândită în mod egal în toate sectoarele. Comisioanele ilicite sunt forma de corupție cel mai des întâlnită în Spania și România”, se arată în stiudul OLAF.

Analiza OLAF a avut în vedere 206 cazuri din cele opt state UE analizate. Dintre aceste cazuri, 108 au fost catalogate drept cazuri de corupție. Dintre acestea, 16 cazuri provin din România. Pe ansamblu, pierderea publică directă întâlnită în cazurile de corupție analizate se ridică la 904 milioane de euro.

Cazurile au fost adunate din cele 8 țări studiate, în următoarele sectoare: Construcții rutiere & feroviare, Apă & Deșeuri, Construcții urbane/de utilități, Formare profesională, Cercetare & Dezvoltare/ Tehnologie/Medical.

Analiza a fost realizată de OLAF la solcitarea europarlamentarului român Monica Macovei. Oarecum surprinzător, studiul arată că România nu este pe primul loc în UE în privința probablității ca o licitație să fie coruptă. Potrovit studiului, Spania are un procent de 34-41% probabilitate ca licitațiile să fie fraudate, Lituania este pe locul doi cu un procent de 31-37%. România ocupă locul trei în acest clasament cu o estimare a licitațiilor fraudate de 28-35%.

Comisarul resposabil de taxe, audit si antifraudă, Algirdas Gediminas Semeta a declarat că statele membre au raportat destul de puține cazuri de corupție în domeniul achizițiilor pe fonduri europene. „Se pare că acest tip de faude sunt încă ascunse controlului public”, a declarat comisarul european. Potrivit oficialului UE în ultimul an au fost raportate doar 9 cazuri de fraudă pe fonduri structurale în întreaga comunitate europeană.

Algirdas Gediminas Semeta a explicat că una din soluțiile UE pentru a lupta împotriva fraudării fondurilor UE este creearea unei noi instituții. Este vorba despre Procurorul European, o instituție care va prelua o parte din atribuțiile OLAF.

Același studiu OLAF arată că România ar fi pe locul trei la acordarea de comisioane ilicite, adică la mituirea funcționarilor publici responsabili de licitațiile pe fonduri europene. Potrivit studiului pe primul loc se clasează Spania, România pe locul doi iar pe trei Polonia. De menționat că acest studiu a avut în vedere doar opt state membre UE. Vezi mai jos detalii din studiu

Studiul mai arată că din eșantionul de licitații analizate, în România a rezultat că 56% din bugetele proiectelor din fonduri UE sunt pierdute din diferite considerente: fraude, incompetență sau proiectele nu mai sunt eficiente. „Mai grăitor este costul mediu pe caz ca procent din bugetul mediu. În acest sens, 56% din bugete sunt pierdute în cazurile din România, totuși aceste pierderi sunt concentrate în proiecte mici, iar ponderea generală a bugetului pierdut este de 16%”, se arată în studiul OLAF.

În 2010, 2406 miliarde de euro (aproximativ 20% din PIB-ul UE) au fost cheltuite de guverne, sectorul public și furnizorii de servicii de utilități pentru lucrări publice, bunuri și servicii. Însă nu toate domeniile în care se fac cheltuieli publice sunt acoperite de norme/reguli privind achizițiile publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×