Cât costă sistemul de lasere de mare putere de la Măgurele și cine îl va furniza
Compania franceză Thales va furniza, în cadrul unui contract de 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Turnu-Măgurele, contractul fiind semnat joi, la București, în prezența premierilor român și francez, Victor Ponta și Jean-Marc Ayrault.
Contractul a fost semnat de către directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Ingineri Nucleară „Horia Hulubei” și președintele Thales Optronique SAS, Gil Michielin.
Potrivit companiei franceze, este vorba de cel mai mare contract acordat vreodată unei industrii de către un institut național de cerectare în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului de la Măgurele este de 293 milioane euro.
Sistemul de lasere furnizat de Thales va genera un nivel de putere fără precedent, de circa 2×10 petawatts (10 la puterea 15 watts) în pulsații ultrascurte. Acest tip de laser va deschide drumul către o nouă generație de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici și mai puțin costisitori și vor fi destinați cercetării fundamentale din fizică, precum și aplicațiilor medicale.
Tot în prezența celor doi premieri, au mai fost semnate un memorandum pentru pregătirea specialiștilor în domeniul fizicii nucleare și laserelor, între Thales și Politehnica din București.
De asemenea, directorii agențiilor naționale pentru deșeuri radiocative din cele două țări au semnat un acord de cooperare în domeniu.
În urmă cu trei săptămâni, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a anunțat că ministrul francez al Educației va veni în România în septembrie, fiind interesat de consolidarea parteneriatul strategic dintre cele două țări, dar și de proiectul laserului de la Măgurele.
ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines și ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) și, respectiv, Szeged (Ungaria).
Construcția centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere și sistemul de radiție gamma, iar centrul de cercetare să fie operațional din 2017.