Cât costă un kilogram de carne de miel. Prețurile din piețe versus cele din supermarketuri

Publicat: 29 04. 2016, 10:52

În unele cazuri, prețurile la carnea de miel sunt similare sau chiar mai mici decât cele de anul trecut, în Bistrița-Năsăud, de exemplu, prețurile fiind mai reduse față de anul 2015. Aici, pentru un miel viu crescătorii cerând în piețe 9 – 10 lei/kilogram, în timp ce în magazine prețurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei. La Constanța a fost relansat programul „Prețul corect la carnea de miel” în două piețe, astfel că producătorii înscriși în program pot să scadă din prețul stabilit la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu îl pot majora.

ALBA

În perioada premergătoare Paștelui ortodox, DSVSA Alba a autorizat, temporar, în județ, șapte centre de sacrificare a mieilor, în municipiile Alba Iulia, Aiud, Sebeș și în orașele Abrud, Teiuș, Ocna Mureș și Câmpeni.

Autorizările s-au făcut ca urmare a solicitărilor venite din partea primăriilor, iar centrele de sacrificare vor funcționa până sâmbătă inclusiv, potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Mihai Drașovean.

„Controlul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar se va face de către un medic veterinar. Examenul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar este gratuit”, arată DSVSA Alba.

În județul Alba, mieii vii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce în supermarket-uri și măcelării prețul kilogramului sacrificat variază între 20 și 25 de lei.

ARGEȘ

În Argeș, mielul se vinde la același preț sau chiar mai ieftin ca anul trecut.

În cea mai mare piață din Pitești unde se vând miei, la sectorul special amenajat de la etajul 1, prețul unui kilogram de carne de miel variază între 20 și 24 de lei. Un kilogram de pastramă variază între 18 și 22 de lei, carnea de oaie poate fi cumpărată cu 20 până la 22 de lei kilogramul, iar organele de miel costă 20 lei kilogramul.

Pastrama la baiț costă între 22 și 24 lei kilogramul.

Aceleași prețuri sunt și în piețele Smârdan și Găvana din Pitești.

La abatoarele din Bascov, prețul unui kilogram de pastramă se ridică la 24-25 de lei. Direct de la fermă, pastrama de oaie carabasă se vinde cu 29 de lei kilogramul.

În supermarket-uri sau în abatoare, carnea de miel poate fi cumpărată cu 18 lei kilogramul.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

În județul Bistrița-Năsăud, mieii se vând la prețuri mai mici decât anul trecut, pentru un miel viu crescătorii cerând în piețe 9 – 10 lei/kilogram, în timp ce în magazine prețurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei și ajung până la 27 de lei.

Iezii se comercializează numai în piețe, iar pentru un kilogram de carne vânzătorii cer 12 lei.

În județul Bistrița-Năsăud a fost autorizat ca punct de sacrificare a mieilor piața de pe strada Tărpiului din Bistrița, dar mieii se pot sacrifica și în cele două abatoare autorizate din județ.

Potrivit conducerii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud, mieii se pot comercializa și în patru târguri din județ, respectiv la Șieu, Năsăud, Beclean și Ilva Mare.

„Apreciem că în această perioadă se vor sacrifica 40.000 de miei pentru consumul propiu din gospodăriile populației, numărul mieilor care se vor sacrifica în abatoare și în punctul de sacrificare autorizat ajungând, după estimările de anii trecuți, tot la 40.000 de miei”, a declarat șeful DSVSA Bistrița-Năsăud, Sorin Oros Mănacrcă.

CLUJ

Locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot cumpăra carne de miel pentru Paști din incinta pieței agro-alimentare de gros Agro Transilvania, aici fiind deschis un punct autorizat pentru sacrificarea mieilor.

Reprezentanții Agro Transilvania au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că acest punct pentru sacrificarea mieilor de lângă Cluj-Napoca va fi deschis în perioada 28-30 aprilie, în preajma sărbătoririi Paștelui Ortodox și va funcționa zilnic, între orele 10.00 și 18.00.

„Acest punct autorizat de sacrificare a mieilor oferă tuturor clujenilor interesați posibilitatea de a alege și a cumpăra mielul dorit direct de la crescători, miel care va fi sacrificat pe loc, existând astfel garanția achiziționării unui produs cu origini certe, sigur și de calitate. Sunt mulți vânzători, sunt miei suficienți, clujenii pot veni cu încredere”, au spus reprezentanții Agro Transilvania.

Potrivit acestora, prețul cărnii de miel la carcasă este de 25 de lei pe kilogram și 13 lei kilogramul în viu.

De asemenea, mieii se pot cumpăra și de la ciobani din județul Cluj, la un preț de 10 lei pe kilogram.

La nivelul județului Cluj, mai sunt deschise puncte de sacrificare a mieilor în Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej și Huedin, dar și în comuna Florești.

CONSTANȚA

Constănțenii plătesc pentru carnea de miel 23 de lei/ kilogram, la fel ca în ultimii ani, după ce Primăria Constanța a relansat programul „Prețul corect la carnea de miel” în două dintre cele mai mari piețe din municipiu.

Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel pot merge, în perioada 21 – 30 aprilie, în piețele Grivița și Tomis III, acolo unde prețul maximal agreat împreună cu producătorii înscriși în program rămâne la fel ca cel practicat în ultimii ani, de 23 de lei/kg.

În cele două piețe au fost amenajate locații pentru cei peste 40 de producători înscriși în program, aceștia fiind scutiți de taxa de tarabă. Producătorii au posibilitatea să scadă din prețul fixat la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu îl pot crește.

De asemenea, în Piața Pescăruș a fost amenajat un punct de sacrificare, care va funcționa tot până în ajunul Paștelui, unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea țarcurilor va fi sacrificat.

În afara piețelor din municipiul Constanța unde funcționează „Prețul corect”, în celelalte aflate în administrarea Direcției Piețe, Târguri și Oboare fiecare producător poate fixa prețul dorit. Aici prețul poate urca până spre 25 de lei/kilogramul, în timp ce la supermarket poate ajunge și la 27 – 30 de lei/ kilogramul.

COVASNA

În județul Covasna, de Paștele Ortodox mieii vând cu prețuri cuprinse între 8,5 lei și 9 lei kilogramul în viu, conform datelor Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Covasna.

„În viu, prețul este între 8,5 lei, la 9 lei, iar tăiat … depinde de unde iei…dacă iei din supermarket e minim 25 de lei, dacă iei de la particulari este de la 18 la 22-23 de lei”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Covasna, Ioan Cosnean.

HARGHITA

Pentru Paștele ortodox, în județul Harghita, prețul pe kilogramul de miel viu este cuprins între 7 și 12 lei, iar carnea de miel la carcasă va putea fi cumpărată la prețuri cuprinse între 18 și 25 de lei, asemeni anilor anteriori, arată datele Asociației județene a Crescătorilor de Ovine.

Președintele Asociației crescătorilor de ovine – Harghita, Ioan Avârvarei, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că vor fi suficienți miei pe piață, prețul fiind asemănător celui din anii anteriori.

„Au apărut, miei sunt pe piață suficienți, ofertă este. La prețurile care sunt acum, cum să nu fie miei? (…) E cam același preț care a fost și anii trecuți, în jur de 7-12 lei, viu și între 18 și 25 de lei, sacrificat. Acum câțiva ani se vindea mielul la 14-15, lei în viu”, a declarat Ioan Avârvarei.

Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita, Antal Giovana, a declarat corespondentului MEDIAFAX că pentru Paștele ortodox, în județ au fost autorizate temporar două puncte de sacrificare a mieilor, la Plăieșii de Jos și la Ocna de Sus.

SUCEAVA

În municipiul Suceava, kilogramul de miel se vinde cu 20 de lei, la fel ca anul trecut, iar comercianții nu negociază prețul.

Crescătorii autorizați sanitar-veterinar au venit de marți în hala specială din Piața Centrală a municipiului Suceava, iar prețul este același, 20 de lei pe kilogram, indiferent de comerciant.

Mieii scoși la vânzare cântăresc între 10 și 15 kilograme, iar cumpărătorii speră ca în perioada următoare să fie scăzut prețul sub 20 de lei.

Comercianții susțin că prețul nu poate fi scăzut pentru că a fost an secetos, iar costurile pe care le-au avut sunt mai mari.

DSVSA Suceava a avizat temporar trei centre de sacrificare a mieilor în județ și recomandă cetățenilor să cumpere produse agro-alimentare doar din spații autorizate care sunt și monitorizate.