Cât costă un kilogram de roșii cumpărate de la un FERMIER român. În piețe au ajuns să coste chiar și 65 de lei
Nici legumele nu mai sunt ce au fost, fie că e vorba despre gust, fie că e vorba despre preț. Roșiile au atins un preț record, iar în unele zone din România sunt mai scumpe decât mezelurile.
Legumele parcă au ajuns să depășească prețul cărnii. Un kilogram de piept de pornește de la un preț mediu de 12,99 lei/kg şi ajunge la 27,99 lei/kg.
În schimb, pentru un kilogram de roșii românii ajung să plătească mult mai mult.
De exemplu, în supermarketuri, un kilogram de roșii din soiul San Marzano (roşii alungite) costă 39,99 lei/kg şi provin din Belgia, în timp ce în piață, roșiile au ajuns să se vândă chiar și cu 65 de lei.
Direct de la fermier, mai ieftin cu zeci de lei
Ministrul Agriculturii critică ferm prețurile uriașe ale producătorilor români, mai ales că statul ajută producția de roșii prin Programul „Tomata”.
Chiar și așa, fermierii susțin că un preț la jumătate din această sumă este încă mare, costul de producție pentru un kilogram de roșii fiind de aproximativ 12 lei în solarele din țară, aproape de cel al roșiilor din import.
Andreea Domnicu, unul dintre cei mai mari legumicultori din Scărișoara, Olt, are roșii în solarii pe mai multe hectare, iar legumele ei ajung în piețele din București și alte câteva județe.
Cu toate acestea, costurile pentru un solar de o mie de metri pătrați se ridică la o sută de mii de lei, iar producția poate varia între 7 și 10 tone de roșii.
„De la noi au plecat de la prețul de 35 de lei pe kilogram, în regim angro”, a spus Andreea, potrivit ProTV.
Un alt producător susține că prețurile sunt ridicate pentru că atât răsadurile, cât și îngrășămintele sunt scumpe.
„Păi, la răsaduri ajung la 4.000 de lei. La combustibil, la fel. Pe 10 ari – undeva la 50-60 de mii de lei, la gunoi de grajd că luăm mai ieftin, câteodată mai scump, dar undeva la două mii, două mii și ceva. Si curentul, norocul nostru este că mai avem și panouri solare și ne mai economisim din costuri”, a declarat Cătălin Dragu, fermier.
Însă, subvenția acordată prin Programul „Tomata” în valoare de 3.000 de euro, adică aproximativ 15.000 de lei, acoperă o parte din aceste costuri, iar prețul de producție al unui kilogram de roșii este astfel redus la 12 lei.
Prin această subvenție, statul își propune să susțină producția autohtonă și să mențină prețul roșiilor autohtone cât mai aproape de cel al tomatelor importate, care se vând și cu 10 lei kilogramul.
În acest context, numărul fermierilor care s-au înscris în acest program a crescut cu 20% față de anul trecut, peste 22 de mii de producători beneficiind de această inițiativă guvernamentală