Cât costă viața de STUDENT în marile centre universitare și cum au fost atrași la facultate cei mai buni absolvenți de liceu

Cât costă viața de STUDENT în marile centre universitare și cum au fost atrași la facultate cei mai buni absolvenți de liceu
Publicat: 01/10/2018, 10:09
Actualizat: 02/10/2018, 16:36

Luni, 1 octombrie, începe noul an universitar în instituțiile de învățământ superior din România. Pentru anul de studiu 2018-2019, sunt înscriși aproximativ 500.000 de studenți la toate trei ciclurile de învățământ din țară.

Potrivit Biroului de presă al ministerului Educației Naționale, la toate cele trei cicluri de învățământ, respectiv licență, masterat și doctorat, sunt circa 500.000 de studenți înscriși.

În România sunt 54 de universități de stat, dintre care șapte militare.

În majoritatea instituțiilor de învățământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, șase săptămâni de sesiuni și patru săptămâni de vacanță.

Universitățile vor deschide noul an de învățământ prin festivități.

Studenții din Republica Moldova nu s-ar descurca în România fără banii trimiși de părinți sau fără un loc de muncă. Indiferent de cât de mult învață, nu pot accede la bursa de merit luată de un român. Chiar și așa, Liubovi Starii, o studentă la Jurnalism, în Sibiu, se simte îndrăgostită de România și nu se vede trăind în altă țară.

Liubovi Starii este în anul al treilea, la Jurnalism, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A venit în România convisă că aici este locul ei și de fiecare dată când i-a fost greu a strâns din dinți. „Dacă așa vrea inima mea, înseamnă că trebuie să rămân aici”, spune ea.

„Sunt în anul al treilea acum, studiez jurnalism. Asta mi-am dorit încă din copilărie. De fiecare dată când veneam cu părinții la prietenii noștri din Bistrița îmi plăcea foarte mult țara, îmi plăceau oamenii, cum comunică ei. Am observat că România e mult mai dezvoltată și m-am gândit că mi-ar plăcea să locuiesc aici și mi-ar plăcea să îmi construiesc viitorul în țara aceasta. A fost scopul vieții mele, să ajung aici”, își amintește Liubovi.

Prima dată s-a gândit serios că vrea să vină la studii în România când avea 15 ani. A aplicat pentru un loc la facultate, iar statul român i-a oferit loc la buget și o bursă de 300 de lei.

„Când am ajuns la facultate eram entuziasmată, dar mi-a fost foarte greu. Am plâns mult, mi-a trebuit timp ca să mă acomodez. Era o țară nouă pentru mine, eram singură în acest oraș. Dar nu am cedat. Am zis că dacă așa vrea inima mea înseamnă că trebuie să rămân aici. Eu nu mă văd trăind în altă țară. Sunt îndrăgostită de România. Vreau să rămân aici”, spune Liubovi.

Liubovi Starii este convinsă că fără ajutorul părinților i-ar fi fost mult mai greu. Bursa de 300 de lei nu o ajută să aibă un trai nici măcar decent în Sibiu, astfel că traiul și-l asigură din banii de acasă.

„Părinții mereu m-au susținut. Au fost de multe ori aici. Ei sunt mândri de ce am reușit eu. Cu toate acestea, să știți că tata a fost sceptic la început. Acum zice că e mândru de mine, că am făcut o alegere corectă și recent a vizitat și el Sibiul. Se bucură că fata lui e aici. După ce termin vreau să fac jurnalism. Acesta este visul meu și nu aș putea să mă regăsesc în altceva. Asta mi-am dorit toată viața. Până când termin, statul român mi-a oferit o bursă, din care, bineînțeles nu pot să trăiesc așa cum eram eu obișnuită. Dar părinții mei mă susțin moral și financiar. Cunosc multe cazuri însă care nu au ajutor și e foarte greu să trăiască doar din bursă, aproape toți fiind angajați”, mai spune studenta din Republica Moldova.

Bursa pe care o primesc studenții din Republica Moldova este de 300 de lei și ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din România. Indiferent de notă sau de medie, ei rămân cu bursa de 300 de lei.

Este și cazul lui Liubovi, care a terminat anul anterior de studii cu media 9.62, mai mare decât a colegilor săi care au primit bursă de merit, de cel puțin două ori mai mare decât a ei.

„Eu nu mă plâng. Sunt mândră de mine și de țara aceasta care este acum și țara mea. Poate am avut eu noroc de oameni și de tot, dar sunt foarte încântată de ceea ce fac”, a mai spus Liubovi Starii.

Studenții care învață în centrul universitar Cluj-Napoca reclamă costurile ridicate ale vieții și cheltuielile extrem de mari din oraș cărora trebuie să le facă față, începând de la chirii la alimente, astfel că mulți își caută un loc de muncă part-time sau așteaptă pachetul lunar cu mâncare și bani de acasă, de la părinți.

Maria este din județul Maramureș, studentă anul 3 la UBB, și se confruntă cu viața de student despre care susține este extrem de scumpă la Cluj-Napoca și că i-ar fi foarte greu să se întrețină dacă nu ar avea un loc de muncă.

„Am salvat niște bani deoarece locuiesc în chirie la o rudă, plătesc doar 100 de euro pe lună, dar viața de student în Cluj-Napoca este extrem de scumpă. În primul rând sunt chiriile, se știe că sunt exagerat de mari, apoi alimentele, la un supermarket de acasă din Maramureș, de exemplu, dau cu 1,5 lei mai puțin pe un produs decât la Cluj, iar costurile se adună la final de lună. Apoi vin cheltuielile pentru haine, totul este scump, trebuie să te îmbraci în trend cu ceilalți colegi. Vine apoi mâncarea, un meniu al zilei cu trei feluri nu prea găsești sub 25 de lei, în timp ce în alte centre universitare, prețurile sunt mai mici. Totuși, acest cost ridicat al vieții este compensat de oportunitățile de angajare la finalul studiilor”, a spus studenta.

Potrivit acesteia, dacă nu își găsesc o slujbă, de vânzător la magazinele din mall-uri, de ospătar, unde se poate lucra part-time, studențiii nu se poți întreține, decât dacă primesc bani de la părinți.

„Am colegi care locuiesc în comuna Florești, de lângă Cluj-Napoca, unde plătesc 200 de euro pe chiria unei garsoniere, mai ieftin decât la Cluj, și vin cu transportul în comun la cursuri”, a precizat Maria.

Mădălina, studentă în anul II la Facultatea de Istorie, plătește 115 euro și împarte o garsonieră cu încă o colegă în cartierul Gheorgheni.

„Din punct de vedere al costurilor, este extrem de dificil să te întreții, dacă nu ai loc în cămin, ca să îți mai rămână niște bani. Eu nu lucrez, mă descurc greu și trebuie să apelez lunar la părinți, să îmi trimită bani de acasă, de chirie sau pentru plata cheltuielilor de bloc, care înseamnă peste 100 de lei, dar e dificil să le ceri tot timpul bani. Primesc lunar și un pachet cu mâncare, dar nu mă ține mai mult de o săptămână. Cumpărăm mâncare din supermarket, unde e mai ieftin, și gătim acasă. Școala e primul loc, așa că mai renunțăm la o cafea cu colegii ca să ne listăm niște cursuri sau pentru cărți”, a menționat studenta la Istorie, care a venit din județul Neamț să învețe la Cluj-Napoca.

Paul este student la UTCN în anul 3 și locuiește în cămin, într-o cameră cu alți trei colegi, pentru care plătește 150 de lei pe lună.

„E scumpă viața la Cluj, dar eu am cât de cât noroc că am prins loc în cămin și pot face economii. Avem la cantina studențească din Mărăști prețuri foarte bune, e destul de ieftin, sper să rămână la fel și în anul universitar care începe. Mai cheltuiesc bani pe cărți, cursuri, haine, pentru că nu poți să te îmbraci oricum, dar cu ce sume primesc de acasă pot spune că mă descurc”, a menționat acesta.

Studenții din Alba Iulia au nevoie de cel puțin 1.000 de lei pe lună pentru a se întreține, în condițiile în care ocupă un loc în cămin și plătesc doar 200 de lei pentru cazare și cheltuieli, însă dacă locuiesc în chirie, suma necesară crește.

Un apartament cu două camere mobilat și utilat într-o zonă aproape de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se închiriază cu 250 de euro, iar un student, care are doar un coleg de cameră, trebuie să scoată din buzunar peste 800 de lei doar pentru chirie.

Cei care locuiesc în cămin plătesc pentru cazare și cheltuieli doar 200 de lei pe lună, iar din calculele lor mai au nevoie de cel puțin 800 de lei, pentru a-și achiziționa cărți, materiale de studiu auxiliare, combustibil la mașină sau bilet la tren ori autobuz, dar și pentru mâncare și ieșiri în oraș.

Sunt și studenți cărora le trebuie peste 1.500 de lei pe lună, în condițiile în care locuiesc în cămin și plătesc minimul pentru cazare. Aceștia susțin că au nevoie de 150 de lei pe săptămână, bani de cheltuială, fără mâncare, îmbrăcăminte și materiale de studiu.

„Pentru o ieșire în oraș, la un pub sau într-un club, am nevoie de cel puțin 100 de lei”, a spus Andrei, un student al Universității din Alba Iulia.

În cazul în care nu au o situație materială foarte bună, studenții au nevoie de un job, fie și part-time, pentru a nu își pune părinții la mari eforturi financiare.

Andreea este o studentă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia care s-a angajat într-unul dintre marile lanțuri de supermarketuri din oraș.

„Nu pot spune că era necesară angajarea pentru a-mi continua studiile, însă a fost decizia mea. Programul e part-time și mi-l fac astfel încât să nu lipsesc de la cursuri și seminarii. Viața de student în Alba Iulia nu este foarte scumpă, dacă ținem cont că prețurile la cantină sunt accesibile, iar o masă se poate lua cu circa 10 lei. În concluzie m-am angajat pentru independență financiară și pentru că programul mi-a permis”, a spus Andreea.

De aproximativ 1.500 de lei are nevoie un student, în Ploiești, într-o lună, pentru cazare, masa și o ieșire cu prietenii la o cafea sau în club. Sunt calcule făcute pentru strictul necesar. Tocmai de aceea sunt tineri care se gândesc să se și angajeze ca să-și permită mai mult.

Pe George Tănase, un tânăr de 22 de ani, din Câmpulung, județul Argeș, l-am găsit în fața căminului numărul 4 din campusul Universității Petrol Gaze din Ploiești. A urmat cursurile facultății Tehnologia Petrolului și Petrochimie, iar acum este anul I la master, la aceeași specializare. Tânărul spune că are nevoie de minim 1500 de lei, pe lună.

„Frumoasă viața de student, iar de masterand urmează să văd. Aproximativ 1500 de lei ar fi un prag minim pentru regia de cămin, banii de mâncare, ieșit, suc, cafele, distracție. Eu sunt la fără taxă. Nu mi se pare chiar scumpă viața de student, dar nu este accesibilă pentru mulți. Eu sunt un caz mai fericit, dar sunt mulți care nu-și permit și atunci este costisitoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, George Tănase.

George a spus că dă 220 de lei, pe lună, pentru cazarea la cămin. Stă cu un alt coleg în cameră și are condiții ca la hotel. Mâncarea îl costă aproximativ 500 de lei, având în vedere că mai aduce hrană și de acasă. Iar alți 500 de lei se duc pe distracții, cum ar fi ieșitul la o terasă. Cât a fost la facultate, banii i-a avut de la părinți. Acum însă vrea să se angajeze.

„M-au susținut părinții de toată perioada facultății și acum la master până îmi găsesc job. De bani ar fi nevoie continuu. Aș vrea un job full time, pe domeniu ar fi ideal, ca să acumulez și ceva experiență”, spune tânărul din Câmpulung.

O altă cheluitală ar fi pentru transport, în Ploiești neexistând gratuitate pentru studenți iar un bilet costă 2,5 lei.

Universitățile s-au întrecut în oferte pentru a-i atrage pe cei mai buni absolvenți de liceu. Șefii de promoție și elevii de 10 la Bacalaureat primesc la Brașov laptopuri, cazare și o masă gratuită, în timp ce la Timișoara olimpicii au fost admiși pe locuri bugetate și primesc cazare gratuită.

Șefii de promoție și elevii de 10 la Bacalaureat care s-au înscris la Universitatea Transilvania din Brașov primesc laptopuri, cazare și o masă gratuită la cantină, pe tot parcursul anului universitar. Și cei care își continuă studiile de masterat, după ce au fost șefi de promoție la ciclul de licență, sunt recompensați.

26 de șefi de promoție care s-au înscris la o facultate din cadrul Universității Transilvania din județul Brașov sunt răsplătiți pentru rezultate cu câte un laptop. Doar șase dintre ei sunt din Brașov. Ceilalți vor primi gratuit cazare și masă.

„Candidații admiși care au fost șefi ai promoției de la liceul absolvit sau au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat vor primi un laptop și, dacă au acest drept, conform regulamentului de cazare și funcționare a căminelor studențești, cazare și o masă gratuită la cantină pe tot parcursul anului universitar, exceptând vacanțele. Menținerea în următorii ani a acestor beneficii referitoare la cazare și masă este condiționată de obținerea la finalul anului a mediei generale peste 9”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Liliana Rogozea, purtătorul de cuvânt și prorector relații publice din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

O altă atracție a Universității Transilvania din Brașov este Institutul Confucius, inaugurat în 2012, unde toți au posibilitatea de a învăța limba chineză. De la inaugurare, sute de persoane din județul Brașov și nu numai au urmat cursuri de limba chineză. Pentru adulți, costul unui modul de 32 de ore este 150 de lei, iar copiii și studenții au gratuitate.

„Institutele Confucius sunt organizate în universități, în toată lumea. Sunt anumite universități care au parteneriate cu universități din China. Universitatea noastră, Transilvania, din Brașov, are un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură din Shenyang, cu acest parteneriat am deschis Institutul Confucius. Profesorii sunt chinezi, sunt veniți în fiecare an cu un contract de doi ani sau de un an, toate costurile fiind susținute de partea chineză. Universitățile românești doar găzduiesc, oferă spații. Cursurile sunt pe un număr de ore. La noi, un curs are 32 de ore, la Brașov avem cursuri gratuite pentru copii și pentru studenți și personalul universității. Taxa pentru curs este doar pentru adulții care vin din afara universității, care este, după părerea mea, destul de ieftin, 150 de lei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere, din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

La Timișoara, olimpicii au fost admiși pe locuri bugetate și cei din mediul rural primesc cazare gratuită.

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara au venit cu o serie de facilități pentru a-i atrage în cadrul instituției pe cei mai buni absolvenți de liceu. Astfel, toți olimpicii naționali și internaționali au fost acceptați pe un loc bugetat, fără a mai fi nevoiți să susțină examen de admitere. De asemenea, instituția de învățământ superior din capitala Banatului le-a oferit candidaților premiați la olimpiade o bursă lunară în valoare de 800 de lei și cazare gratuită în căminele universității.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O regulă veche de 100 de ani a fost infirmată! Cercetătorii spun că ar trebui...