Cât de ATENȚI sunt șoferii români? 1 din 6 trimite mesaje ÎN TRAFIC, 6 din 10 vorbesc la telefon fără handsfree. Aproape 2.000 de morți în accidentele rutiere de anul trecut
4 din 10 șoferi beau, fie și ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi, mai arată studiul. Conform studiului, 5% dintre șoferi trimit mesaje pe mobil și 7% vorbesc fără handsfree la fiecare călătorie cu autovehiculul.
Aproape 2 din 10 șoferi români declară că accesează conturi de social media în timp ce sunt la volan. Procentul celor care au recunoscut că au făcut live pe Facebook în timp ce erau la volan nu pare mare (3%), însă în ultima perioadă au fost mai multe accidente grave generate de această practică.
Ce se poate întâmpla? AT&T, simulator „driving and texting”
Aproape 2 din 10 șoferi își introduc destinația în aplicația GPS în timp ce sunt la volan, în trafic, iar 9 șoferi din 10 spun că nu au folosit niciodată funcție „do not disturb” a telefonului în timp ce conduceau.
Alți factori care afectează atenția și care pot duce la producerea de accidente sunt băutul unei cafele sau mâncatul în timpul condusului. 4 din 10 șoferi beau, fie și ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi.
5 din 10 șoferi declară că se enervează la volan, 2 din 10 aproape în fiecare zi.
În aceste condiții, 4 din 10 șoferi declară că li s-a întâmplat să nu vadă un pieton la timp din cauză că nu erau atenți la trafic, iar 3 din 10 au pierdut chiar controlul mașinii, fiind distrași la volan.
Pietonii sunt adesea distrași de factori precum telefonul mobil sau muzica, ceea ce îi expune la riscul de a fi victimele unui accident rutier. 5 din 10 pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă și aproape 3 din 10 ascultă muzică în căști.
Peste 15.000 de participanți la trafic au răspuns la sondajul lansat în cadrul campaniei naționale de prevenție și siguranță rutieră „Fii treaz la volan„. Sondajul a fost realizat online, în perioada 20 iulie – 17 septembrie 2018. Au participat 15.150 de respondenți, dintre care 13.102 șoferi (86%). 73% dintre aceștia conduc zilnic, iar aproape 20%, de câteva ori pe săptămână.
Aproape 72% dintre participanții la sondaj au fost bărbați, iar, în ceea ce privește vârsta respondenților, majoritatea acestora s-a încadrat în categoria 18 – 25 de ani (58,63%), urmată de categoria 26 – 34 ani (17,7%) și 35-55 ani (16,64%).
Sursa: Poliția Română
Accidentul teribil din Ungaria, în care au murit nouă români, o lecție neînvățată
Nouă români au murit în luna mai a acestui an într-un accident produs pe o șosea de lângă Budapesta, Ungaria. Un microbuz înmatriculat în județul Mureș s-a ciocnit frontal cu un camion. În momentul impactului, șoferul transmitea imagini în direct pe Facebook, de pe telefonul mobil.
„Conform ultimelor informații obținute în cursul nopții de echipa consulară mobilă prezentă la fața locului, toate cele nouă victime ale accidentului au fost identificate ca fiind de cetățenie română. Trupurile neînsuflețite au fost transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei. Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsuflețite din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Celula de Criză a MAE și echipa consulară mobilă a Ambasadei României la Budapesta a acționat 24/7, până la finalizarea tuturor demersurilor de repatriere a trupurilor neînsuflețite.
Șoferul microbuzului transmitea LIVE pe Facebook
Potrivit unei înregistrări care a apărut pe rețelele de socializare și care ar fi făcută de o persoană care a urmărit pe telefonul mobil transmisia live a șoferului microbuzului, acesta s-a filmat în timp ce se afla la volan. Conducătorul auto se uită pe telefonul mobil de mai multe ori, iar în spatele lui, se văd câțiva dintre pasagerii microbuzului.
La un moment dat, șoferul intră pe contrasens și nu pare să vadă că din față vine un camion, iar pe finalul înregistrării, se observă momentul impactului dintre microbuz și camion.
„Conform ultimelor informații obținute de echipa consulară mobilă prezentă la fața locului, în urma operațiunilor de descarcerare s-a constatat că numărul persoanelor decedate este de nouă. Până în prezent, s-a stabilit că șapte persoane decedate sunt de cetățenie română, existând indicii că și restul victimelor ar fi cetățeni români, însă procedura de identificare se află încă în curs de desfășurare și se derulează cu dificultate, dată fiind gravitatea accidentului”, anunță Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă remis marți seară MEDIAFAX. Potrivit site-ului dej24.ro, românii decedați în accident erau din satul Deaj, comuna Mica, județul Harghita.
Având în vedere numărul mare de victime, ministrul a dispus activarea Fondului special de urgență aflat la dispoziție, pentru a suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsuflețite. De asemenea, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate a fost activat în cadrul Celulei de Criză a MAE, pentru preluarea tuturor solicitărilor de asistență din partea familiilor.
Potrivit Poliției ungare, accidentul a avut loc marți în jurul orei 16.30 (17.30, ora României), în apropierea localității Ceglédbercel, situată la circa 50 de kilometri sud-est de Budapesta. Echipajele de intervenție au reușit să scoată cu greu victimele din microbuzul înmatriculat în România implicat în accidentul produs în Ungaria, relatează site-ul 24.hu. Microbuzul a fost foarte deformat din cauza impactului cu autocamionul, astfel că pompierii au putut interveni doar prin partea din spate a vehiculului pentru a scoate victimele. Din cauza accidentului, circulația fost deviată câteva ore.
Se întorceau de la cules de căpșuni din Slovenia
Victimele accidentului din Ungaria se întorceau din Slovenia, unde au muncit în agricultură, probabil la cules de căpșuni. Se pare că patru dintre acestea sunt din comuna Mică, iar alte cinci din comuna Bălăușeri, județul Mureș.
Primarul din comuna Mică Szekely Ladislau a declarat miercuri corespondentului MEDIAFAX, că patru dintre cei care au murit, marți, în accidentul din Ungaria, sunt din satele Căpâlna de Sus și Deaj. Este vorba despre trei bărbați și o femeie, doi dintre ei fiind frați, iar femeia – soția unuia dintre ei.
„Toți veneau de la muncă din Slovenia, iar tatăl celor doi băieți era în fața lor, pentru că a venit cu altă familie. Ceilalți cinci, din câte am înțeles, erau din Agrișteu, comuna Bălăușeri. Am luat legătura cu asiguratorul și m-a asigurat că asigură repatrierea, transport, înmormântare, tot. Aveau pe mașină asigurare și pe persoane, așa se pare”, a spus Szekely Ladislau. Primarul din comuna Mică a vorbit, astăzi, cu familiile victimelor. Aceștia aveau până în 40 de ani, potrivit sursei citate.