Cât de „bolnavă” este Sănătatea în România. Premierul Cioloș: „Caut spitalul în care pot să am încredere”
„…sigur, caut spitalul în care să pot să am încredere. (…) L-am găsit, sigur că îmi asum și eu întodeauna un risc, dar oriunde te duci la un spital îți asumi un risc, important este să reducem acele riscuri care nu pot fi asumate de pacienți și trebuie asumate de stat sau de cei care gestionează spitalul respectiv. (…)”, a declarat premierul la TVR 1, întrebat dacă ar avea încredere să se interneze într-un spital din România.
Întrebat dacă după un an de zile a reușit „să mai taie din capetele caracatiței mafiote din sănătate”, Cioloș a afirmat că în sănătate sunt probleme pentru că legislația permite și sunt „oameni care închid ochii”.
„Nu știu dacă pot să afirm că avem o caracatiță mafiotă sau dacă asta caracterizează tot sistemul de sănătate, pentru că ar însemna să arunc un blam asupra celor mulți care vor să își facă treaba. Acolo unde sunt probleme, măsurile pe care le luăm pentru a transparentiza procesul de decizie (…) tocmai de asta (sunt probleme-n.r.), pentru că se poate face, pentru că legislația permite sau interpretarea legislației permite, pentru că sunt unii oameni care închid ochii la anumite ilegalități care se fac, pentru că există ambiguitate în procesul decizional”, a răspuns Cioloș.
Cioloș a afirmat că sistemul de sănătate „încă este, parțial, o sinecură pentru anumite interese”.”Atâta timp cât nu avem un proces transparent și obiectiv în toate deciziile care se iau și mai ales cele care vizează folosirea banilor publici, există suspiciuni”, a spus șeful Executivului.
Premierul a mai spus că, până acum, „investițiile în spitale se făceau din pixul ministrului” și că fiecare director de spital „venea cu sărut mâna la domnul ministru să îi mai dea o deschidere de finanțare și anul acesta pentru câte ceva”.
Șeful Executivului a suținut că, pentru achiziția de medicamente, se căutau întotdeauna soluții pentru ca medicamentele si dotările din spitale să fie în cantități cât mai mici, pentru a putea face „negociere directă și a putea cumpăra tot timpul de la numite firme cu care aveau aranjamente”.
Premierul a spus că, în prezent, organizarea de licitații a fost readusă la nivel central și acestea se fac transparent, pe baza unor caiete de sarcini tip, care au fost făcute de Ministerul Sănătății sau Casa de Sănătate împreună cu Agenția Națională de Achiziții Publice.