Același studiu sugerează că reducerea cantității de băuturi carbogazoase ar putea contribui la scăderea numărului de persoane care dezvoltă diabet în Marea Britanie. Alți experți afirmă însă că greutatea corporală excesivă și sedentarismul joacă un rol mai important (decât băuturile carbogazoase, n.r.) în dezvoltarea diabetului.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat în British Medical Journal.
Oamenii de știință avertizează de multă vreme în legătură cu existența unei legături între obezitate, băuturi carbogazoase și diabet.
Însă puține studii au analizat ipoteza potrivit căreia persoanele care consumă cantități mari de băuturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporală.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate în acest domeniu.
„Tiparul” statistic pe care l-au descoperit sugerează că băuturile răcoritoare care conțin mult zahăr ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporală.
Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetării, a declarat: „Studiul nostru sugerează că, dacă toată lumea își reduce consumul de băuturi carbogazoase, atunci toată lumea are de câștigat”.
Însă el recunoaște că au existat anumite limite în realizarea studiului.
De exemplu, cercetătorii nu au luat în calcul modificările adoptate de oameni de-a lungul anilor în ceea ce privește obiceiurile lor de consum și stilul de viață.
În plus, savanții de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea că băuturile carbogazoase duc în mod direct la diabet – deși o legătură directă nu a fost încă demonstrată oficial.
Tom Sanders, profesor de nutriție la Universitatea King’s College din Londra, consideră că vârsta, obezitatea și sedentarismul reprezintă principalii factori de risc asociați cu dezvoltarea diabetului de tip 2.
El spune că majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani – o categorie de vârstă care nu este în mod tradițional asociată cu consumul de băuturi carbogazoase.