Dacă te-ai întrebat vreodată cam cât de înalt ar trebui să fie gardul tău, ei bine, află că unii deja s-au confruntat cu problema asta. Totuși, Codul Civil lămurește lucrurile în acest caz.
Multe persoane se întreabă cât de înalt poate fi gardul între vecini, iar această este o problemă din cauza căreia s-a ajuns, de nenumărate ori, în instanță.
Construirea unui gard între vecini este necesară pentru a se evita intrarea nelegală pe terenul cuiva, dar și exploatarea terenului în mod nelegitim.
În plus, gardul este necesar pentru protecție.
Conform legii, nu este obligatoriu ca fiecare proprietare să fie împrejmuită de un gard.
Îngrădirea proprietății este un drept, nu o obligație, după cum spune legea.
Legea stabilește că gardul dintre proprietăți trebuie să fie construit, în mod obligatoriu, de către ambii vecini.
Foarte mulți oameni își pun întrebarea atunci când delimitează proprietățile pe care le dețin cât de înalt poate fi gardul între vecin.
Mulți vecini au ajuns la judecată din cauza acestui amănunt reglementat în Codul Civil, în condițiile în care legea spune că îngrădirea proprietății este un drept și nu o obligație.
„Înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare.
Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, se arată în Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2), potrivit Lege5.ro
Legea dă însă dreptul administrațiilor locale, prin reglementări de urbanism, să permită sau nu ridicarea gardului peste o anumită înălțime.
Însă o altă reglementare a legii este legată de faptul că un gard trebuie construit, obligatoriu, de către ambii vecini.
În cazul în care unul dintre proprietari nu vrea să contribuie la ridicarea lui, va fi obligat pe căi legale să o facă.