Prima pagină » Știri » Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur. Cifrele care îi sperie pe specialiști

Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur. Cifrele care îi sperie pe specialiști

Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur. Cifrele care îi sperie pe specialiști
Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur. Cifrele care îi sperie pe specialiști

Specialiștii au concluzionat că, în cazul unui cutremur puternic, tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au trăit experiența unui cutremur de nivelul celui din 1977, „cu cât știu mai puțin, cu atât cred că sunt mai bine informați”.

Spre exemplu, cei mai mulți nu și-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condițiile în care telefonia mobilă nu ar funcționa o perioadă.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat, luni, o campanie preventivă intitulată „Nu tremur la cutremur”, pentru conștientizarea de către populație a riscurilor pe care le implică un seism puternic și ce reguli trebuie să respecte într-o astfel de situație, în așa fel încât să-și sporească șansele de supraviețuire. În acest sens, a fost realizat și site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

În cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor și în mediul online vor fi difuzate șapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetățenii află ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surpride într-un apartament de bloc, într-un supermarket, la serviu, pe stradă etc.

Prezent la lansarea campaniei, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că, pentru realizarea spoturilor, s-a optat pentru filme de animanție, pentru a fi mai atractive pentru copii.

Din aceste spoturi, cetățenii află că, în cazul unui seism, nu trebuie să plece pe scări sau să ia liftul, ci să se adăpostească sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul ușii. În același timp, dacă la momentul producerii cutremurului sunt pe stradă, trebuie să se îndepărteze de clădiri, de pe care se pot prăbuși cărămizi, bucăți de tencuială, coșuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc.

„Populația trebuie să aibă încredere în ceea ce i se comunică oficial și nu în anunțuri făcute de așa-ziși specialiști. Această campanie de conștientizare a fost făcută cu sprijinul mai multor parteneri care au muncit pe bază de vountariat, astfel că prețul nu a depășit 3.000 de euro”, a spus Arafat.

Potrivit reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Administreației Publice (MDRAP), în caz de cutremur, Bucureștiul este cel mai vulnerabil, în special clădirile construite înainte de 1940, care au rezistat cutremurelor din 1977 și 1993. Cel mai expus este însă centrul vechi al Capitalei, unde multe imobile se află într-o stare de degradare avansată.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și