Cât de vechi sunt medicamentele din România. ARPIM: Din cele 64 de medicamente introduse în UE din 2007, niciunul nu se regăsește în România

Publicat: 21 03. 2013, 21:25
Actualizat: 29 09. 2018, 14:16

Dintre cele 64 de medicamente aprobate în Uniunea Europeană din 2007, niciunul nu se regăsește în România, în timp ce pe piața din Bulgaria au pătruns jumătate dintre acestea, a arătat președintele ARPIM, Makis Papataxiarchis, joi, la conferința MEDIAFAX Talks.

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Makis Papataxiarchis, s-a numărat, joi, printre participanții la conferința MEDIAFAX Talks cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

În prezentarea sa, Papataxiarchis a arătat că niciunul dintre cele 64 de medicamente introduse pe piața UE din 2007 nu se regăsește în România, în timp ce în Bulgaria se găsesc 50 la sută dintre ele, în Slovacia, 88 la sută, iar în Germania, 91 la sută.

Totodată, în România se așteaptă compensarea pentru 140 de medicamente.

Potrivit președintelui ARPIM, testarea de noi medicamente pentru tratarea unor boli dificile reprezintă o șansă pentru pacienți, însă, în România, au avut loc anul trecut doar 273 de studii clinice, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate din SUA. În Germania, au avut loc, în schimb, 6.300 de studii clinice, iar în Franța, 5.800, potrivit sursei citate.

Papataxiarchis a mai prezentat și o situație a alocărilor bugetare pentru Sănătate și Educație în diferite țări est-europene, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional din ianuarie 2013.

România se află pe ultimul loc, cu 3,6 la sută din PIB alocat Sănătății și 3,4 la sută – Educației. Prin comparație, în Bulgaria, se alocă 4,5 la sută Sănătății și 3,5 la sută Educației, în Cehia – 7,5 la sută Sănătății și 4,5 Educației, în Ungaria – 5,1 la sută Sănătății și 5,6 la sută Educației, media europeană fiind de 7,5 la sută pentru Sănătate și, respectiv, 5,5 la sută pentru Educație.

La conferința cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”, organizată de agenția de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătății, au fost dezbătute noutățile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu și cu Theodor Alexandrescu – CEO Allico Asigurări, Efthymios (Makis) Papataxiarchis – președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dragoș Damian – președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Pană – secretar de stat în Ministerul Sănătății, Iulian Petre – vicepreședinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și un reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).