Prima pagină » Știri » Cât ne costă întreținerea unui deținut. Pe ce se duc banii

Cât ne costă întreținerea unui deținut. Pe ce se duc banii

Cât ne costă întreținerea unui deținut. Pe ce se duc banii
Costul lunar al unui deținut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte - 1.619 de lei - reprezentând-o cheltuielile de personal, arată Ministerul Justiției, într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar.

Costul lunar al unui deținut într-un penitenciar românesc este de 2.397 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentând-o cheltuielile de personal, arată Ministerul Justiției, într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar.

Bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocațiile bugetare reprezintă aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii.

Din acest buget, cheltuielile curente reprezintă peste 888,8 milioane de lei, între care aproximativ 616 milioane de lei cheltuieli de personal și 160,49 milioane lei cheltuieli cu bunuri și servicii.

Proiectele cu finanțare din fonduri externe neramburasabile aduc bugetului ANP aproximativ 27 de milioane de lei – venituri proprii, anul acesta.

Raportat la un număr mediu de 31.720 de deținuți din penitenciarele românești, costul unui deținut pe lună ajunge la 2.397 de lei, din care alocațiile bugetare lunare reprezintă 2.186 de lei. Veniturile proprii ale ANP acoperă astfel doar 211 lei din costul lunar cu un deținut.

Administrația Națională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unități, între care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori și tineri și opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP funcționează două centre de reeducare, Școala Națională de Pregătirea a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și Centrul de Formare și Specializare a Ofițerilor din Administrația Penitenciarelor Arad, se mai arată în răspunsul trimis de MJ la întrebarea deputatului Maria Dragomir.

Ministerul mai arată că, la 16 aprilie 2013, se înregistrau un număr de 33.060 de persoane private de libertate cazate în spații care asigură 27.700 de locuri, conform criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 433/C/2010 (indice de ocupare – 119 la sută), respectiv 19.738 de locuri, conform standardelor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), rezultând un indice de ocupare de 167 la sută.

Autor

Citește și