Prima pagină » Știri » Cât ne va ajuta vaccinul anti-coronavirus. Un cunoscut biolog a făcut anunțul. “Există acest risc!”

Cât ne va ajuta vaccinul anti-coronavirus. Un cunoscut biolog a făcut anunțul. “Există acest risc!”

Cât ne va ajuta vaccinul anti-coronavirus. Un cunoscut biolog a făcut anunțul. “Există acest risc!”

Biologul Răzvan Popescu Mirceni a declarat că există riscul ca un anume vaccin anti-COVID-19 să nu mai fie eficient la doar câteva luni de la apariția pe piață. Totul depinde de mutațiile pe care le suferă virusul.

Mutația este fenomenul prin care ceva în lanțul moleculei de ADN a virusului se schimbă, capătă alte informații care se atașează catenei. Asta îl face să-și schimbe parametrii. Survin multe mutații când virusul se replică. Cu cât are mai mulți indivizi pe care să se replice și mai multă bază genetică uman, cu atât mai mult suferă mai multe mutații.

Virusul încearcă să se adapteze tocmai în scopul de a se propaga cât mai eficient, de aceea, pe termen lung, se vor selecta acele tulpini virale, specii, soluții care nu sunt atât de agresive cu gazdele. Este în interesul reproducerii virusului să se poată reproduce cât mai mult. dacă își ucide gaza, această oportunitate, să îi spunem așa, dispare.

Structura de bază a ADN-ului viral rămâne la fel, rămâne acea amprentă care îi da caracteristica de specie, dar o parte din codul de funcționare al său, celulele în care intră, se schimbă și atunci apar tulpini virale noi. Produce aceleași efecte în organism, dar are fie alte căi de intrare, fie alte grupe de celule pe care le afectează„, a declarat biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Scăpăm de coronavirus?! “În zonele aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui!”

Tot ce înseamnă mutație face virusul să își schimba acești parametri, așa că există riscul ca un anume vaccin să nu mai fie eficient după un sezon sau două. Asta depinde de cât de mult a ajuns virusul să se replice. Și atunci, cu atât este mai important, mai ales în zonele foarte aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui. Este important ca virusul să nu se replice de foarte multe ori„, a mai declarat biologul.

Citește și