Cât plătește lunar un student pentru o cameră la cămin, în România. La cât ajung chiriile în marile orașe

Publicat: 23 08. 2024, 15:20
Cât plătesc studenții pentru o cameră la cămin / sursă foto: Envato

A mai rămas o lună până când universitățile își reiau cursurile, iar o parte dintre studenți se pregătesc să își facă locurile la cămin cât mai comode. Însă, cât ajung să plătească lunar pentru o cameră la un cămin de stat sau privat? Tot în această perioadă, chiriile la garsoniere și apartamente înregistrează creșteri.

Studenții repartizați la căminele din țară trebuie să își confirme locul prin plana primei luni de cazare, așa cum prevede calendarul. Primirea și repartizarea studenților va avea loc în funcție de programul fiecărei universități din țară. Însă, cât plătește un student, în fiecare lună, pentru o cameră la cămin? Prețurile pot diferi în funcție de locație și universitate.

Guvernul are în plan construirea unor noi cămine destinate studenților din România. În acest sens, șapte campusuri ar urma să dispună de spațiul necesar pentru cazarea acestora. La momentul actual, se construiește un cămin cu 350 de camere la Universitatea Politehnică din București. De altfel, se construiește un cămin pentru 275 de studenți, la Timișoara.

Vezi și Renovarea CĂMINELOR studențești ar putea să nu fie finalizată la timp. Studenții riscă să revină în camere insalubre

Vezi și Chiriile din marile orașe cresc din nou, chiar înainte de începerea facultăților. STUDENȚII majorează tarifele cu 20%

Cât plătește un student pentru o cameră la cămin, în București?

Există situații în care studenții abia reușesc să prindă un loc liber, pentru următorul an, la cămin. De exemplu, în 2023, 10% dintre studenți nu au reușit să prindă un loc, mulți dintre aceștia fiind nevoiți să apeleze la alternative. Una dintre ele reprezintă chiria, care presupune o plată lunară mai mare, spre deosebire de cea la cămin.

De exemplu, anul trecut, studenții de la Politehnică au plătit 290 de lei pe lună pentru a sta la cămin. Cei care au stat în chirie au plătit aproape 300 de euro (aproximativ 1.500 de lei) – practic un preț de cinci ori mai mare. Prețurile pentru camerele de cămin pot oscila în funcție de universitate, dar și de ceea ce oferă studenților. Acum, sunt așteptate noi creșteri pe piața imobiliară, în România, înainte de începerea anului universitar.

„Dacă ne uităm la zona Politehnică prin comparaţie cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 16% a preţurilor. În perioada iulie – septembrie observăm, în general, o creştere cu până la 50% a cererii”, explică Răzvan Ceapă, reprezentant platformă online anunţuri imobiliare, arată Observatornews.ro.

Sursă foto: Envato