Prima pagină » Știri » Cât poate să dureze starea de urgență în România. Când s-ar putea încheia totul

Cât poate să dureze starea de urgență în România. Când s-ar putea încheia totul

Cât poate să dureze starea de urgență în România. Când s-ar putea încheia totul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, 14 martie, că, pentru a limita efectele pandemiei de coronavirus, în România, a hotărât decretarea stării de urgență pe teritoriul țării, de la începutul săptămânii următoare. Au urmat apoi cele două ordonanțe militare, 2 și 3, care limitează deplasările pentru români, tocmai pentru a-i proteja de teribilul virus.

”Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat șeful statului.

Sportul românesc s-a închis de tot și nu se știe când va fi reluat, scrie digisport.ro. Jucătorii străini din România vor să plece acasă, dar nu mai au cum, deoarece zborurile de pe aeroporturi au fost suspendate. Totodată, soarta campionatului de fotbal este în corzi.

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

În termen de cinci zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Stare de urgență în România

Conform aceluiași OUG, pe perioada stării de urgență ”vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.

”Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.

Prin starea de urgență s-a instituit ordonanța militară nr.3, care prevede limitarea deplasărilor pentru români. Aceștia se pot deplasa doar cu scopuri precise, la muncă, la cumpărături, cu animalul de companie în jurul blocului, la urgențe spitalicești, activități sportive scurte, dar nu în grup. De asemenea, bătrânii nu mai au voie să iasă din casă, decât într-un interval de două ore pentru a-și cumpăra alimente sau medicamente.

Autor

Citește și