Persoanele vizate în dosarul mitei de la firme de pompe funebre luau de la reprezentanții acestora între 300 și 700 de lei pentru fiecare deces semnalat, în acest dosar fiind reținut, până în prezent, un singur învinuit, au declarat, luni, reprezentanții Parchetului Capitalei.
Procurorul Corina Paraschivescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a mai precizat că au fost puse sub învinuire 26 de persoane, între care zece polițiști, un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, precum și personal medical.
Învinuiții care au fost audiați în cursul zilei de luni și-au recunoscut faptele, a mai spus Paraschivescu.
Zeci de percheziții au avut loc, luni dimineață, în Capitală, fiind vizate aproximativ 60 de persoane, printre care polițiști și angajați ai Serviciului de Ambulanță și SMURD, suspectați că luau bani de la doi patroni ai unor firme de pompe funebre, au declarat, anterior, surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate au precizat că printre persoanele suspectate sunt și zece polițiști de la secțiile 25 și 22 din Capitală.
Anchetatorii fac perchezițiile într-un dosar de luare de mită și divulgare de informații nedestinate publicității. Susele citate au precizat că la acest caz se lucrează de aproximativ un an.
Potrivit informațiilor obținute de anchetatori, suspecții îi anunțau pe reprezentanții firmelor de pompe funebre când aveau loc decese în urma unor accidente.
La percheziții au participat ofițeri de la Serviciul Omoruri și Direcția Generală Anticorupție, acțiunea fiind coordonată de Parchetul Tribunalului București.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ministerul Sănătății a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunțate despre accidente de către angajați de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) și Serviciul de Ambulanță Bucureși – Ilfov (SABI), precum și de către polițiști, înainte ca decesul să fie declarat.
„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunțate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.
Managerul SABI, Alis Grasu, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, că sprijină ancheta autorităților, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajați ai instituției sunt interzise prin regulamentul intern și fișele de post.
„Conducerea SABI sprijină ancheta autorităților competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern și fișa postului interzic aceste fapte”, a spus Grasu.