Renovarea unui apartament de două camere, în 2023, a ajuns să coste foarte mult. Asta i-a determinat pe mulți să renunțe la cei care se pricep la această meserie şi să se descurce singuri.
Astfel, la un apartament cu două camere pentru finisajul pereţilor şi dat cu vopsea lavabilă, plus gresie şi faianţă (în bucătărie, baie şi pe hol), preţul poate ajunge până la 9.000 de lei.
De asemenea, specialiștii ne recomandă ca în cazul în care blocul e construit în anii 1980, să schimbăm şi instalaţiile sanitare de la baie, pentru că sunt considerate uzate. Aşadar, înlocuirea ţevilor, scurgerilor şi a obiectelor sanitare mai costă încă 3.000 de lei, doar manopera.
Pentru cei care au banii, lucrarea poate începe chiar de săptămâna viitoare și durează în jur 10-12 zile lucrătoare, adică două săptămâni, spune șeful unei echipe de zugravi, potrivit antena3.ro.
Un avantaj ar fi faptul că întreaga sumă se poate plăti în 3-4 rate, adică cei aproximativ 12.000 de lei, îi poţi da în cele 12 zile cât durează renovarea casei, şi nu la început.
De asemenea, este bine de știut că, din toată suma, 100 de lei reprezintă „vizionarea”, atunci când muncitorii vin să vadă cum arată locuinţa şi ce au exact de făcut. Dacă renunţi, vizionarea tot se plăteşte.
O altă firmă de construcţii spune din start că manopera pentru zugrăvirea unui apartament cu două camere este de 1.800 de lei.
Dacă vrei ca pereții să fie curățați sau șlefuiți, preţul crește. Mai exact, pentru curăţat pereţii, dat cu glet, şlefuit, dat amorsă şi două straturi de lavabilă, costul va fi de aproximativ 10.000 de lei. Iar dacă vrei să mai pui și gresie şi faianţă, costul e de 60 de lei/metru pătrat.
Şi în acest caz, echipa de zugravi ar fi gata să înceapă lucrarea de luni şi ar dura totul cam 10 zile.
Mai mult, zugravii spun că aceste preţuri, de circa 10.000 de lei, ar fi o „ofertă” pentru că e iarnă şi frig afară, iar din vară, pentru acelaşi apartament, costul ar porni de la 5.000 de euro, pentru că ei în anotimpul cald se ocupă de vile.
”500 ron pe zi în amenajări interioare? (faianţă/gresie). Oameni buni, vreau și eu să dau jos faianța și gresia din baia mică (13 mp de material, am apucat să dau comanda) și primesc oferta de 4000 ron pe lucrare. 2 oameni…Asta vine 500 ron pe zi.
Să spargi faianţa și gresia, să pui la loc altele și să dai cu lavabil de la 1m90 în sus.
Dacă e să calculezi per mp, prețul iese unde la 300 ron/ mp.
Aşa, când trag linia îmi iese 7000 ron renovatul băii mici (13 mp) (2000 am dat pe plăci, fără lavabil, glet etc)
E mult, e puțin?”, este mesajul unui român postat pe Reddit.
Mulți dintre cei care au comentat au spus că ei au ales să facă aceste lucrări singuri, pentru că prețul cerut de specialiștii în renovări este unul ridicat.
„Eu nu mai apelez la meseriaș. Mi-am format cât de cât mâna și fac singur. Mi-am cumpărat și scule și fac în ritmul meu, calm și liniștit.
Sincer, mi s-a luat să văd că nu își dau interesul. Adevărul e că în construcții/ finisaje/ instalații electrice și sanitare sunt prețuri măricele că na, altfel pleacă în afară, dar ce te faci când își bat joc de lucrare și materiale?
Caută niște tutoriale pe YT și în 3 zile îți faci singur baia”, este unul dintre răspunsuri.
Un alt român a povestit că a decis să zugrăvească singur dormitorul, iar la final a avut surpriza să constate că a economisit foarte mulți bani, însă a muncit destul de mult. Spune totuși că cea mai bună variantă ar fi fost să apeleze la un meseriaș.
„Am zugrăvit recent dormitorul. Mi-a luat 2 zile, una ca să mut toată mobila și să refac un perete (tencuiala/ glet) și cealaltă pentru vopsea.
După a doua a zi aveam o mare apreciere pentru oricine face această muncă și am zis că data viitoare o să angajez pe cineva măcar să mă ajute, dacă nu să facă toată lucrarea.
M-a costat aproximativ 500 de lei să cumpăr materialele/ ustensilele. M-ar fi costat 2000 de lei să chem pe cineva și sincer ar fi meritat”, a răspuns altcineva.