Prima pagină » Știri » Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE, explică ce a căutat DNA la el acasă: Are legătură cu EADS

Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE, explică ce a căutat DNA la el acasă: Are legătură cu EADS

Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE, explică ce a căutat DNA la el acasă: Are legătură cu EADS
Fostul șef al SIE, Cătălin Harnagea, a cărui locuință a fost percheziționată joi de procurorii DNA în dosarul Microsoft, a declarat că a fost vizat un contract de consultanță încheiat între firma sa și EADS,

„La mine au venit pentru a solicita documente cu privire la contractul pe care l-a avut firma mea, timp de un an și jumătate, doi ani, cu EADS. A fost un contract extern încheiat direct cu EADS-ul, care a durat din 2005 până în 2006, cam așa. Nu eram nicăieri, în nicio demnitate, nu eram funcționar al statului”, a spus Harnagea, la Antena 3, precizând că a fost vorba de un contract de consultanță, nu de expertiză tehnică sau juridică, în care firmei sale i s-a cerut să facă analize cu privire la oportunitatea creării unui proiect de securizare a frontierilor și să asiste EADS în vizitele și în întâlnirile cu reprezentanții Ministerului de Interne și Direcției de Frontieră.

El a mai spus că respectivul contract era unul „destul de lejer”, iar firmei sale nu i se cerea să dea variante tehnice sau să recomande companii din România pentru achiziții sau pentru vânzarea anumitor echipamente pentru proiect.

Harnagea a mai declarat că nu a fost adusă nicio acuzație firmei sale.

„Nu este nicio acuzație. Au fost astăzi, din câte am înțeles, 50 sau 60 de percheziții, cu două spețe conexate, Microsoft și EADS și, probabil, au luat la grămadă firmele care au avut contracte cu aceste proiecte și cu aceste companii și, normal, au ajuns și la firma pe care am condus-o și care a avut, într-adevăr, un contract direct cu EADS-ul. (…) Ei (anchetatorii, n.r.) au ridicat doar documentele cu privire la acest contract, pe care le-au solicitat. Le-am oferit aceste documente, le-au înregistrat și au plecat”, a precizat Harnagea.

Întrebat despre valoarea contractului, el a răspuns că era un procent din încasările pe care EADS-ul le percepea pe anumte servicii făcute în proiect. „Era un contract confidențial. Oricum, nu era o sumă considerabilă”, a mai spus Harnagea.

Întrebat dacă crede că ancheta are vreo legătură în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu legate de SIE, fostul șef al serviciului a răspuns: „Dacă lucrurile acestea se fac în ultima lună a unei campanii prezidențiale atât de violente și cu foarte multe acuzații care trec de limita normalului și a legii, poți să bănuiești orice. Dacă lucrurile se derulau cu foarte mult înainte sau după, intram într-un cadru normal. Orice s-ar întâmpla, mai ales în ultimele două săptămâni, are legătură cu datele alegerilor prezidențiale și cu rezultatul lor”.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat joi că procurorii fac 56 de percheziții în București și județul Ilfov, la sedii de firme și de fundații, dar și la locuințele unor persoane, în dosarul Microsoft, în care se fac cercetări pentru corupție în legătură cu încheierea unor contracte de licențiere IT.

Printre locurile unde s-au făcut percheziții au fost locuința fostului șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) Cătălin Harnagea, cele ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, Remus Truică și Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidențial Dorin Marian, tatălui președintelui COSR, Adrian Petrache, și sediul Fundației Dinu Pescariu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Cătălin Harnagea a condus Serviciul Român de Informații (SIE) în intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, când Dorin Marian a ocupat funcția de consilier prezidențial (1996-2000) și șef al Administrației Prezidențiale (martie-septembrie 2000). Cătălin Harnagea a scris, în CV-ul său, că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României și pe cel de off-set.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

„Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acțiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educațional Informatizat» (SEI), Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

Procurorii susțin că foștii miniștri Dan Nica, Șerban Mihăilescu, Țicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Sandu Gabriel „și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licențiere din 15.04.2004 în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, și implicit permițând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Totodată, anchetatorii au indicii că cei șase foști miniștri au pretins și primit sume de bani pentru a-și exercita în mod defectuos atribuțiile de serviciu și pentru a-și exercita influența asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft.

În 3 octombrie, președintele Traian Băsescu a avizat începerea urmăririi penale față de foștii miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu în dosarul Microsoft.

Camera Deputaților a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni, la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Șeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. „Cea mai complexă informație am avut-o în 2009, legată de o posibilă fraudare, și acea informație, într-o manieră mult mai în detaliu, a fost transmisă DNA și de acolo a început ușor, ușor”, a afirmat președintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile românești.