Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”
Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie, motivul fiind acela că ofițerul nu mai deține autorizația de acces la informații clasificate.
Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, iar ofițerul este, în prezent, pus la dispoziție. Potrivit atribuțiilor din fișa postului, conducerea Direcției Generale Anticorupție va fi asigurată de unul dintre adjuncții săi.
”Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale. Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri”, s-a precizat într-un comunicat transmis de MAI.
Avizul ORNISS
Avizul ORNISS – dă dreptul posesorului să aibă acces la informații clasificate – este obligatoriu pentru șefii structurilor din Ministerul de Interne. Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne.
Potrivit procedurilor, Direcția Generală pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informații al ministerului, fosta ”doi și-un sfert) face o verificare și transmite o propunere către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informații secrete echivalează cu schimbarea din funcție, informează g4media.ro.
Cătălin Ioniță a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată
Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat că este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.
Potrivit procurorilor procurorilor, în perioada 2009-2010 – atunci când îndeplinea funcția de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 București –, Catalin Ioniță ”a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoana îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafață respectiva, promițând în schimb că îi vă determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.
Cătălin Ioniță declara, la acea vreme, că nu își face probleme, fiindcă este nevinovat, cariera să fiind ”impecabilă”.
”Cariera mea este impecabilă și voi merge până în pânzele albe să îmi dovedesc nevinovăția. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege și de la morală și voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea să clarific aceste aspecte”, spunea fostul sef al Poliției Române.
La o zi după prima să citare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță revenea la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie menționat că, la sfârșitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul în care Cătălin Ioniță a fost cercetat penal pentru trafic de influență și fals în declarații.