Cătălin Ioniță, șeful DGA: Să înceteze manipulările din ministerul de Interne/ Toată lumea discută că voi fi schimbat – DOCUMENT

Cătălin Ioniță, șeful DGA: Să înceteze manipulările din ministerul de Interne/ Toată lumea discută că voi fi schimbat - DOCUMENT
Publicat: 21/04/2019, 22:43

Câteva dintre declarațiile lui Cătălin Ioniță:

– „prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcției de Inspector General al Poliției Române. Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord”

– „Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector General însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a I.G.P.R. creau tensiuni permanente”

– „Am aflat imediat de faptul că, față de șeful Poliției Române se desfășoară activități de supraveghere operativă, deasemenea și asupra familiei mele, existând martori și probe video în acest sens. Am înștiințat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră”

– „Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcție chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniștit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia”

– „Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcție a unor șefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre amenințările pe care le-am primit au fost și cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunțe”

– Cu privire la afirmația că din 1495 suspecți, 174 sunt lucrători M.A.I., 24 având funcții de conducere, precizez că în majoritatea dosarelor prezența unui cadru M.A.I. este însoțită de participația unuia sau a mai multor suspecți ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Așadar afirmația că doar 10% din suspecți sunt cadre M.A.I. este vădit neprofesionistă”

Întrebat de MEDIAFAX de ce a decis să iasă acum public, chestorul principal de Poliție, Cătălin Ioniță a declarat: „Sunt un ofițer de onoare și am înțeles să îmi fac datoria acolo unde atribuțiile de serviciu mă obligă să îmi fac datoria, însă lucrurile care s-au acumulat până în ziua de vineri și care au culminat cu raportul de vineri înseamnă mult prea mult. O fac acum pentru că este implicată instituția. Pentru că mesajele primite din partea colegilor mei sunt unele de disperare. Rolul e de a proteja etica și integritatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.(…) Trebuie să înceteze minciunile, manipulările și mascarada care se face în minister „.

Cătălin Ioniță a mai afirmat că a avut o discuție cu ministrul Carmen Dan zilele trecute. „Am aștetat să fiu primit la doamna ministru și i-am spus aceste lucruri într-o discuție tete-a-tete, apoi în ședința de comandă a întregului minister, în ziua de marți, am spus că aceste lucruri trebuie să înceteze, că sunt un ofițer care am intrat în Academia de Poiție în condițiile în care era o concurență acebă, că am avut o carieră impecabilă până în 2018” a mai spus Ioniță.

„Doamna ministru a continuat să prezinte o situație eronată asupra rezultatelor și activității desfășurate în cadrul Direcției Generale Anticorupție, de colegii mei și am spus că este necesar să fie corect informată penetru că atât măsurile preventive, cât și cele de combatere au fost apreciate atât de conducerea ministerului, la ultimul bilanț al DGA, cât și de unitățile de parchet. Iar aceste lucruri trebuie să reprezinte măcar o ipoteză care să însemne că trebuie să fim extrem de precauți și de aplicați când propunem modificări organizatorile asupra DGA”.

Ioniță spune că a aflat din ședința de bilanț ce i se reproșează. „Toată lumea discută despre faptul că voi fi schimbat din funcție, lucrurile sunt evidente și parcurul evenimentelor o arată fără tăgadă. Am fost înlăturat din funcția de șef al Poliției Române și am lăsat ca interesul institutional să primeze în fața interesului personal. Însă demersul de acum este justificat doar de obligația pe care o am față de structura pe care o conduc pentru că noi suntem structura care trebuie să reprezinte un etalon privind integritatea”, a mai spus șeful DGA, pentru MEDIAFAX.

Declarațiile vin în contextul în care ministrul Carmen Dan a anunțat că vor fi schimbări la Direcția Generală Anticorupție, din cadrul MAI, condusă de Cătălin Ioniță.

„În perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA. Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupției și combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susținem prevenția atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem. Am cerut recent directorului general o proiecție asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatări pe care le-am avut față de activitatea direcției de anul trecut. Prima privește faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI.

Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupția din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieții sociale (în învățământ, în sănătate sau în administrație). A doua observație privește zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecți, din care numai 174 sunt angajați ai MAI. Adică puțin peste 10%. Restul de 90% din activități înseamnă că privește alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet.

Pot să înțeleg mecanismul delegării din partea Parchetului, dar nu trebuie să uităm că această unitate s-a înființat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI. Atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu putem să ignorăm sensul pentru care s-a înființat această structură. Vă anunț sincer că mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competență pentru care a fost înființată această unitate. MAI are nevoie de o astfel de structură de integritate și nu de un alt Parchet!”, a spus Carmen Dan, la bilanțul instituției, prezentat vineri.

Cătălin Ioniță a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, în urma scandalului dintre Carmen Dan și Mihai Tudose. Inițial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcție a șefului de atunci al Poliției Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului polițistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a mințit când i-a spus că Ioniță a acceptat să fie noul șef al IGPR și i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunțat, după o zi, că are acceptul lui Ioniță pentru funcție. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

La finalul lunii iunie 2018, Cătălin Ioniță a demisionat din funcția de șef al Poliției Române, iar o zi mai târziu era prezent la sediul DNA. La acea vreme anunța că a fost citat în calitate de suspect și că a plecat de la șefia Poliției Române ca să nu păteze imaginea instituției. DNA a transmis că fostul șef al Poliției Române este urmărit penal pe motiv că ar fi pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcționari publici.

La finalul lui 2018, Academia de Poliție, unde și-a susținut fostul șef al Poliției Române lucrarea de doctorat, a transmis că efectuează o anchetă după acuzațiile că acesta și-ar fi plagiat teza de doctorat.

Redăm integral scrisoare deschisă semnată de Cătălin Ioniță:

„Sunt chestorul principal Ioniță Alexandru Cătălin șeful structurii de combatere a corupției din Ministerul de Interne, fost șef al Poliției Române, ofițer de carieră care a făcut pasul pe porțile Academiei Alexandru Ioan Cuza în anul 1994 (acum 25 ani).
Ținând cont de jurământul de credință depus pentru țară mă simt obligat să aduc în atenția opiniei publice situația extrem de gravă în care se găsește Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru.

Pentru a clarifica de la bun început, vreau să fac referire la prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcției de Inspector General al Poliției Române. Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord cu împuternicirea mea în funcție. La acea vreme mi s-a pus în vedere să distrug acel raport, acesta fiind dovada clară că nu premierul mințea ci ministrul de interne.
Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector General însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a I.G.P.R. creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul că, față de șeful Poliției Române se desfășoară activități de supraveghere operativă, deasemenea și asupra familiei mele, existând martori și probe video în acest sens. Am înștiințat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră.

Exemplific succint câteva aspecte:
1. La I.P.J. Argeș au fost făcute succesiv documente de împuternicire ca inspector șef pentru mai mulți ofițeri, iar influențele ministrului făceau să apară schimbări de la o zi la alta, în cele din urmă fiind împuternicit adjunctul șefului Poliției din Teleorman;
2. Presiuni pentru schimbarea din funcție a multor șefi care erau considerați indezirabili: chestorul Brăcea, chestorul Voicu, inspector șef D.B. și alții despre care voi reveni cu detalii;
Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcție chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniștit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia.
Între timp, la conducerea D.G.A a fost împuternicit un simplu lucrător Constantin Valentin, care, fără nici un fel de experiență de conducere în M.A.I. a fost pus să exercite atribuțiile funcției. Precizez că pentru ocuparea funcției de Director General este obligatorie o experiență de 4 ani în funcție de conducere.
Acest personaj, evident cu girul D.G.P.I. a demarat o campanie de retragere a împuternicirilor făcute de mine, împuternicind apoi în funcția de director general adjunct, șef operații, etc a unor persoane care ulterior au creat probleme grave în unitate.

Tot el, de față fiind ministrul Carmen Dan a făcut afirmația că trebuie să fiu ascuns într-o funcție pe undeva în minister și să nu revin în funcția ocupată de mine prin concurs, de Director General al Direcției Generale Anticorupție. Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcție a unor șefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe.
Printre amenințările pe care le-am primit au fost și cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunțe, verificarea, urmărirea clipă de clipă a familiei, toate acestea fiind astăzi iată o certitudine.

Sunt sigur că atât D.N.A. cât și comisiile abilitate să se pronunțe cu privire la teza de doctorat se vor pronunța cât mai repede clarificâd astfel aceste lucruri. Cât despre pozele apărute pe diferite site-uri, ce surprind activități în afara serviciului, în parc cu copii și altele asemenea, iată, deasemenea sunt azi o certitudine. Și mai mult folosirea presiunii unor ziariști care, încălcând flagrant protecția datelor personale, se fac unelte ale celor care vor îndepărtarea mea din funcție.
Tot îndepărtarea mea din funcție este și scopul pentru care D.G.A. a făcut obiectul unor verificări extrem de ample ale unor unități de control din subordinea ministrului cum este: D.G.P.I., D.A.P.I. și Corpul de Control al Ministrului.

O precizare extrem de importantă este că, la conducerea Direcției de Audit Public Intern este același personaj Constantin Valentin care, aș fi curios să știu atât eu cât și mulți alți colegi, ce îl recomandă pe un simplu lucrător pentru funcția de șef al unei astfel de structuri, deoarece chiar din informările acestei structuri reiese clar faptul că trebuiesc îndeplinite anumite condiții.

Cu privire la afirmațiile făcute în bilanțul M.A.I. precizez:
1. Cazul Brăcea șeful Direcției Rutiere este de notorietate, schimbarea acestuia din funcție fiind cerută în mod expres de ministru;
2. Cazul Voicu: sub același pretext al reorganizării Poliției Capitalei a fost pus la dispoziție, iată realizându-se solicitarea ministrului de schimbare a acestuia din funcție;
3. S-a afirmat că s-a cerut Directorului General al D.G.A. o proiecție asupra viitorului cadru organizatoric neprecizându-se că raportul din 12.04.2019 adică – cu doar 7 zile în urmă – precizează foarte clar că nu se poate stabili reorganizarea unei direcții extrem de importante a ministerului fără o analiză temeinică și o justificare pe măsură;
4. Cu privire la cele două aspecte negative referitoare la activitatea D.G.A. arăt următoarele:
a) Activitatea preventivă din acest an relevă creșteri față de toți anii precedenți, cu preponderență în interiorul M.A.I.- respectiv participarea a 68.109 angajați (+18%); 10.626 cu funcții de conducere și 57.483 cu funcții de execuție, fiind efectuată cu un fundament științific dat de serviciul studii și proiecții anticorupție, respectând standardele de calitate și exigență stabilite încă de la înființarea Direcției Generale care s-a făcut cu participarea Marii Britanii și a Spaniei.
b) În afara spațiului M.A.I, D.G.A. este OBLIGATĂ să desfășoare activități preventive conform Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 și a Ordinului M.A.I. 62/2018, ordin care asigură baza legală necesară diversificării activităților preventive și pune accent pe EDUCAȚIE pentru promovarea integrității.
c) Cu privire la afirmația că din 1495 suspecți, 174 sunt lucrători M.A.I., 24 având funcții de conducere, precizez că în majoritatea dosarelor prezența unui cadru M.A.I. este însoțită de participația unuia sau a mai multor suspecți ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Așadar afirmația că doar 10% din suspecți sunt cadre M.A.I. este vădit neprofesionistă și denotă necunoaștere și superficialitate.

Mai mult, intensificarea activităților preventive are ca scop reducerea numărului incidentelor de integritate în Minister, prioritate asumată chiar în Strategia Națională Anticorupție de către Minister.
5. S-a mai afirmat în bilațul M.A.I. că se consideră corect ca instituția să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului pot fi valorificate în munca prestată. Păi exact așa se întâmplă în acest moment, o situație contrară ducând la neplata sporului.

În final, vreau să precizez că pentru toate aspectele care îmbracă formă penală, mă voi adresa organelor competente.”

Scrisoarea deschisă a lui Cătălin Ioniță, șeful DGA by Gandul.info on Scribd

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×