Cătălin Rădulescu revine și propune DEZINCRIMINAREA abuzului în serviciu. „Nu are rost pragul”
„În weekend am eliminat multe dintre amendamentele pe care le propusesem, am modificat multe dintre ele ca și formă. Am luat din celelalte state formele, le-am modificat un pic ca și formă și le voi propune în sensul asta. Abuzul în serviciu, propunerea mea o să fie să-l dezincriminam că în 90 % state este dezincriminat și nu are rost pragul”, a declarat Cătălin Rădulescu.
În ceea ce privește numele care vor face parte din noul cabinet, deputatul a spus că portofoliul de la justiție este al partenerilor de la ALDE.
„Toader este ministrul propus de ALDE, este postul ALDE și nu avem ce sa discutam aici”, a precizat Rădulescu, fiind întrebat dacă Tudorel Toader ar putea fi schimbat din funcția de ministru al Justiției.
La finalul anului trecut, deputatul Cătălin Rădulescu, susținut de 38 parlamentari, a inițiat un proiect pentru modificarea codurilor penale, fiind propuse mai multe schimbări, cele mai controversate fiind cele referitoare la pragul de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu și nepedepsirea infracțiunilor comise pentru altul.
În ceea ce privește modificarea articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, inițiatorii consideră că aplicarea unei sancțiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârșită într-o formă gravă, și anume când fapta a cauzat o pagubă materială substanțială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro.
„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea legii și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, potrivit textului legislativ.
Forma actuală a articolului 297 stabilește că abuzul în serviciu este „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.