Pompierii, poliția locală și forțele MAI au aplicat în ultima săptămână, de când legea antifumat a intrat în vigoare, 211 amenzi în valoare totală de 38.500 de lei și 295 de avertismente, pentru încălcarea noii legi, conform IGSU.
Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice și de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând și sancțiuni complementare.
Pompierii mai informează și că „au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă”.
Legea antifumat a intrat în vigoare de joi 17 martie, ora 0.00, și a transformat România în a 94-a țară din lume în care fumatul este interzis în spațiile publice închise. Guvernul a explicat într-o schemă că prin spațiu public închis, se înțelege orice spațiu delimitat de un acoperiș, plafon sau tavan și de cel puțin doi pereți.
Românii nu mai pot fuma la locul de muncă, în birouri, săli de ședință, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul este interzis în magazine, expoziții sau târguri aflate în spații închise, în mall sau în piețe închise.
Fumatul nu mai este permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri și pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.
Interdicția se aplică și în gări, aeroporturi, taxiuri sau în mașina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unitățile de învățământ, cele medico-sanitare și pentru protecția copilului, precum și în toate locurile de joacă pentru copii.
Cu toate aceste interdicții, există și locuri unde românii mai pot fuma: spațiile în aer liber fără acoperiș sau cu acoperiș și mai puțin de doi pereți, în curte, balcoane deschise, terase deschise și chioșcuri deschise.
Fumatul este permis și pe peroane, refugii, în stații de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiș și un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.
În fine, românii pot fuma în locuințe, în orice spații închise în care nu se desfășoară activități economice și nu sunt locuri de muncă, precum și în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.