Câte intervenții au avut pompierii și SMURD de Crăciun

Publicat: 27 12. 2015, 11:05

În Ajun, în prima și a doua zi de Crăciun, cei peste 15.000 de pompieri care au fost la datorie au fost solicitați să intervină la 3.305 situații de urgență, dintre care 177 de incendii, 2.836 pentru acordarea primului ajutor medical, 19 misiuni de descarcerare și 65 pentru deblocare și salvare, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), într-un comunicat de presă transmis duminică agenției MEDIAFAX.

În cele trei zile, 2.440 persoane au fost asistate medical de către echipajele de prim ajutor medical de la ISU, iar 24 au fost salvate din medii care le puneau în pericol viața.

Numărul intervențiilor la care au participat echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență a crescut cu 13 la sută față de perioada sărbătorilor de anul trecut, ca urmare a numărului solicitărilor pentru acordarea primului ajutor medical.

Numărul incendiilor a scăzut cu aproape 25 la sută față de anul trecut, dar în cele trei zile au fost înregistrate situații în care intervenția pompierilor a dus la salvarea mai multor persoane din calea flăcărilor. Principalele cauze care generează incendii în locuințe rămân instalațiile electrice cu defecțiuni sau improvizații, precum și coșurile de fum necurățate sau deteriorate.

O intervenție de amploare a avut loc în localitatea Viișoara, din județul Bistrița, unde peste 30 de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un bloc de locuințe. În urma inccendiului, un copil de opt ani care s-a intoxicat cu fum a fost asistat de echipajul SMURD și transportat la spital. Ceilalți 130 de locatari au fost evacuați preventiv din clădire, fiind cazați temporar în spațiile puse la dispoziție de primărie. În acest moment, aceștia s-au întors în locuințele lor, doar 12 persoane rămânând cazate în acele spații, a precizat IGSU.

O altă misiune de salvare a fost în ajunul Crăciunului, salvatorii din Dâmbovița reușind să scoată în viață o femeie căzută într-o fântână de peste 10 metri adâncime. În mai puțin de 30 de minute, un pompier a coborât în fântâna cu diametrul de aproximativ un metru și a reușit să o aducă pe femeie la suprafață, conștientă, ulterior fiind transportată la spital.