Prima pagină » Știri » Câte școli din România au paznici și câte dispun de sisteme de supraveghere video

Câte școli din România au paznici și câte dispun de sisteme de supraveghere video

Câte școli din România au paznici și câte dispun de sisteme de supraveghere video
Un număr de 5.167 din cele 20.070 de școli, licee, colegii și grădinițe din țară au paznici, iar 7.812 sunt dotate cu supraveghere video, relevă o evaluare făcută de Poliția Română la început de an școlar.

La început de an școlar, Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a realizat o evaluare referitoare la rețeaua unităților de învățământ preuniversitar și stadiul asigurării cu mijloace de protecție și pază a acestor obiective.

Astfel, au fost identificate, în toată țara, 20.070 de unități școlare – grădinițe, școli gimnaziale, licee și colegii (6.067 în mediul urban și 14.003 în mediul rural), în cadrul cărora au fost înscriși aproximativ 3.000.000 elevi.

Verificările polițiștilor au relevat că, din totalul unităților de învățământ preuniversitar, 5.167 sunt asigurate cu pază umană (cu pază proprie, prin societăți specializate sau cu pază mixtă). Din acestea, 3.606 sunt în mediul urban și 1.561 în mediul rural. Comparativ cu sfârșitul anului școlar anterior, numărul unităților de învățământ asigurate cu pază umană au crescut cu 7%. De asemenea, o creștere semnificativă au înregistrat și școlile asigurate cu pază prin societăți specializate de pază (21,1%).

Totodată, 7.812 (39%) de unități de învățământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (4.005 în mediul urban și 3.807 în mediul rural). Față de sfârșitul anului școlar precedent, numărul unităților de învățământ preuniversitar dotate cu sisteme video a crescut cu 9%.

La început de an școlar, Poliția Română a reluat activitățile în zona unităților de învățământ preuniversitar. Măsurile pe care le vor lua polițiștii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acțiuni educative, verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unitățile școlare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și acordarea sprijinului de specialitatate (activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare, sesizate prin 112 și combaterea absenteismului școlar).

De asemenea, echipajele de poliție rutieră vor acționa, zilnic, pentru dirijarea/fluidizarea traficului pe principalele drumuri care converg către unitățile de învățământ și prevenirea accidentelor de circulație.