Catedrala Bisericii Evanghelice din Sibiu, redeschisă după doi ani
„Astăzi, la ora 18.00, se redeschide Biserica Evanghelică din Piața Huet, după doi ani și jumătate. O să mai închidem biserica doar atunci când o să refacem interiorul, dar până atunci va rămâne deschisă”, a explicat prim-preotul Kilian Dorr.
Biserica Parohială Evanghelică, simbol al sașilor, se află în inima orașului Sibiu. Aici își doarme somnul de veci Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a lăsat moștenire tuturor românilor primul muzeu de la noi din țară. Începută în urmă cu peste 690 de ani, Biserica Parohială Evanghelică a fost construită în două secole. Monumentul a fost consolidat, întrucât părți din acoperiș și ziduri au fost în pericol să se prăbușească. Până la renovarea Catedralei, cei 1.300 de sași, șvabi, landleri protestanți evanghelici s-au rugat la Biserica Sfântului Ioan.
Lucrările de restaurare au inclus înlocuirea a aproximativ 100.000 de țigle, fiecare dintre acestea fiind legată individual. Au fost reabilitați aproximativ 2600 de metri pătrați de șarpantă, muncitorii folosind peste 10.000 de metri pătrați de schelă. Unul dintre rezultatele acestui proiect îl reprezintă și deschiderea unui nou traseu de vizitare, amenajat chiar prin podul edificiului. Simbol important al orașului Sibiu, biserica din Piața Huet beneficiază în urma acestor lucrări și de un nou sistem de protecție paratrăsnet.
Proiectul ale cărui lucrări s-au încheiat în ziua de 15 august 2014 poartă numele ‘Conservarea, protejarea și punerea în valoare a monumentului patrimoniu național Biserica Evanghelică CA Sibiu prin restaurarea acoperișului clădirii’. Bugetul total al proiectului este de 12.127.191,11 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată prin intermediul POR 2007 — 2013 este de 9.377.118,04 lei, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Biserica Evanghelică din România are sediul episcopal la Sibiu și din punct de vedere istoric este biserica sașilor din Transilvania.