Câteva mii de persoane asistă, la Iași, la Liturghia oficiată de hramul Sfintei Parascheva
Slujba de Liturghie a început la ora 9.30, fiind oficiată, pe o scenă amplasată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare, de un sobor format din zeci de preoți din țară și din străinătate, condus de IPS Teofan.
Înaintea slujbei, IPS Teofan a făcut apel la credincioși să nu folosească telefoanele mobile și să nu îi deranjeze pe ceilalți participanți.
La slujbă asistă Gigi Becali, care a ajuns la Catedrală după începerea Liturghiei.
Pe scena unde are loc ceremonia religioasă au urcat zeci de oficialități ieșene, parlamentari, șefi de instituții, între care Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iașiului, și Cristian Adomniței, președintele suspendat al Consiliului Județean Iași.
Nichita a declarat, înainte de slujbă, că se roagă și pentru problemele în justiție pe care le are. El a spus că ar fi fost bine să fi venit la Iași și politicieni de anvergură, apreciind că gestul ar fi fost unul de respect față de oraș.
Potrivit organizatorilor, la slujbă asistă câteva mii de persoane, mai ales că la Iași este vreme frumoasă, după ce timp de trei zile a plouat aproape continuu.
În timp ce are loc slujba, continuă pelerinajul la racla cu sfintele moaște, coada formată de pelerini întinzându-se pe aproape doi kilometri.
Potrivit Jandarmeriei, cel mai mare număr de pelerini a fost înregistrat în cursul nopții de marți spre miercuri, când rândul credincioșilor a depășit doi kilometri.
Până miercuri dimineață, s-au închinat la racla cu sfintele moaște aproximativ 125.000 de credincioși. Totodată, au fost 300 de intervenții medicale, 18 persoane fiind duse la spital.
La finalul Liturghiei, șase veterani de război din județele Moldovei vor primi de la IPS Teofan Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție acordată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cei șase bărbați au vârste între 93 și 103 ani și vor primi distincția pentru că au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Slujba este programată să dureze aproximativ trei ore, iar la final Primăria va oferi pelerinilor peste 50.000 de sarmale, pregătite la cantina de ajutor social din subordinea municipalității.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind apoi așezate într-un baldachin în curtea lăcașului de cult.
Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iași, de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos, moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, așezate într-o raclă în care se află și un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminică, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană ieșeană, de la București, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Peste o mie de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iașiului, în perioada în care are loc pelerinajul.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării, au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște, rândul pelerinilor atingând câțiva kilometri.