Prima pagină » Știri » Câteva sute de porci au fost ucişi şi aruncaţi la gunoi din cauza lipsei de muncitori din abatoare, în UK

Câteva sute de porci au fost ucişi şi aruncaţi la gunoi din cauza lipsei de muncitori din abatoare, în UK

Câteva sute de porci au fost ucişi şi aruncaţi la gunoi din cauza lipsei de muncitori din abatoare, în UK

Sute de porci sănătoși au fost ucişi, după ce o penurie de muncitori la nivel național a lăsat fermele din Marea Britanie supraaglomerate, cu animale care nu au putut fi trimise pentru sacrificare, relatează publicația Sky News. 

Asociația Națională a Porcilor (NPA) a transmis că cel puțin 600 de porcine au fost ucise – și se teme că blocajul din industria de prelucrare a cărnii ar putea afecta până la 150.000 de animale.

Directorul executiv al NPA, Zoe Davies, a declarat pentru Sky News că a vorbit cu muncitorii devastaţi de gândul că vor trebui să sacrifice respectivii porci, aspect despre care se vorbeşte deja de săptămâni întregi: ”Sunt animalele pe care le-au crescut, hrănit, îngrijit. Să ucizi de fapt ceva care este perfect sănătos și apoi să fie aruncat la gunoi – este doar un act criminal”.

Criza, pusă pe seama exodului muncitorilor din Europa de Est

Criza a fost pusă pe seama unui exod al lucrătorilor din Europa de Est. Mulți s-au întors în țările lor de origine după ce restricțiile de călătorie COVID-19 au fost relaxate. Asta a însemnat că abatoarele în care au lucrat funcționează cu până la 20% sub capacitate, lăsând fermele supraaglomerate, potrivit Sky News.

Davies a spus că există puține semne că situaţia se îmbunătățește, deşi abatoarele încă se luptă să recruteze măcelari, în ciuda salariilor medii de 37.500 de lire sterline pentru un astfel de loc de muncă. Angajatorii din Marea Britanie nu mai pot recruta liber din Europa în conformitate cu regulile de imigrare post-Brexit. Vizele temporare, care se eliberează lucrătorilor din sectoarele care se ocupă de păsări și de transporturi pentru a înlătura lipsurile din aceste industrii, nu au fost oferite şi pentru prelucrarea porcilor.

De asemenea, ea a descris disperarea resimțită de fermieri ca fiind mai gravă decât cea experimentată în timpul focarelor anterioare de boală, când un număr mare de animale a trebuit să fie ucis, întrucât impasul actual nu are vreun scop.

Lipsa lucrătorilor în procesarea alimentelor este doar un element al deficitului de forță de muncă, efectul său fiind resimțit în toată economia. Rafturile goale ale supermarketurilor și lipsa produselor sunt printre simptomele unei crize complexe.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și