Câți ani de închisoare va executa Gheorghe Ștefan. Pedepsele pentru cazul Microsoft și cel de trafic de influență au fost contopite
Potrivit portalului instanțelor, magistrații Tribunalului Prahova au decis să admită cererea formulată de Gheroghe Ștefam, zis Pinalti, de contopire a pedepselor primite de fostul primar din Piatra Neamț, constatând că „ legea penală mai favorabilă este Codul penal din 1969… faptele sunt concurente”.
Astfel, pedepesele primite de Gheorghe Ștefan în dosarele Microsoft și cel de trafic de influență, de 3 ani și 6 luni, respectiv 3 ani, au fost contopite, „condamnatul urmând să execute, în final, pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani și 6 luni închisoare.
Soluția nu este definitivă, având drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare.
Gheoghe Ștefan a fost acuzat de procurorii DNA Ploiești de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în dosar fiind cercetat și fostul lider PDL, Vasile Blaga.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2009 – 2012, Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, „în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană”.
În aceeași perioadă, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.
„În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoștea dinainte mecanismul descris anterior și cu care a fost de acord”, potrivit DNA.