Câți bani ai plăti pentru acest desen al Soniei? Fetița strânge donații pentru ca un băiat de 6 ani din Cahul să își audă, pentru prima dată, mama
Nicușor s-a născut pe 25 martie 2008 în Cahul, Republica Moldova. La 2 ani si 4 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzitivă sever-profundă. Audiograma lui, comparată cu „banana sunetelor”, așa cum îi spun toți părinții copiilor hipoacuzici, adică zona în care se încadrează sunetele relevante vorbirii, indică o pierdere de auz sever-profundă. Nicușor aude doar sunetele produse de un camion și de un picamer. Și cam atât.
Audiograma lui Nicusor
Anul acesta, copilul poate primi cel mai frumos cadou din toata viața lui: auzul. Vocea mamei sale, Iuliana. Primul „Ho, Ho, Ho” al Moșului Crăciun. Primele sunete care vor avea sens pentru el. Dar toate astea costă – 25.000 de euro, prețul unui implant cohlear. Nicușor a primit deja un procesor auditiv, partea exterioara a implantului. E minunat, veți spune, doar că nu are ce face cu acest procesor până nu i se implantează cip-ul, partea internă care să îi repare auzul.
Nicușor la control, cu mama lui, care il creste singură / Foto: Oana Geambasu
Din prețul aparatului, până acum s-au strâns 20.000. Mai e nevoie de 5.000 de euro pentru ca băiețelul să îi audă glasul mamei de Crăciun; sau nu. 5.000 de euro, adică 22.500 de lei. „Matematic vorbind, dacă 350 oameni ar dona 30 lei, s-ar strânge aproape jumătate din suma necesară, iar dacă alți 250 de oameni ar dona 10 euro, s-ar strange și cealaltă jumătate. Practic este vorba de puțin peste 600 oameni care, dacă ar dona fiecare o sumă de până în 50 lei, Nicușor ar putea fi operat”, spune Oana Geambașu, mama Soniei, fetița din fotografie, care vrea să fie înger bun pentru Nicușor.
La ora la care citiți aceste rânduri, Sonia, 7 ani, a participat, alături de Oana, la o strângere de fonduri pentru băiețel. Își vinde desenele cu curcubee și prințese ca să adune bani pentru copilul care, ca și ea, are nevoie să poarte un „Aud” ca să înțeleagă lumea. Duminică le-a vândut la LOKAL, dar pregătește lucrări noi pentru 15 decembrie când, la Club 99, mama ei va organiza un stand-up caritabil. Iar 4 zile mai devreme, cine va vrea să doneze pentru copilul din Cahul, o poate face la Clubul Țaranului Român, la un concert de bunătate marca Charity by 99.
Foto: Oana Geambasu
„Sonia a făcut desene să le vindem pentru Nicușor, cu inimioare, și prințese, și cu curcubee. I-am spus că un băiețel are nevoie de un „Aud”, așa cum îi spune ea aparatului auditiv și că noi trebuie să facem ceva ca să îl ajutăm să audă și el. După ce i-am spus că nu aude a vrut să îi dăm Aud al ei, ca să audă și el puțin. Și s-a apucat de desenat. Urechea dreaptă a lui Nicușor desenat este tristă, dacă vezi, are o fețișoară tristă departe de ea. Este Aud al lui Nicușor, care este departe de el”, decriptează Oana mesajul desenelor.
Foto: Oana Geambasu
Sonia mică îmi zâmbește. Ea a învins.
S-a născut în iunie 2007 cu o malformație cardiacă. Inima ei mică, în partea dreaptă și artera pulmonară lipsă. Nimic nu s-a văzut la cele 35 de cografii și alte 5 de morfologie fetală făcute de mamă pe perioada celor 9 luni de sarcină. În România, Sonia ar fi murit, asemeni altor sute de copii care se nasc cu malformații cardiace grave, dacă nu ar fi existat șansa unor intervenții medicale în Germania și Statele Unite. La München i-a fost montat Soniei, și mai apoi înlocuit cu un altul, un tub care ajută sângele să treacă de la inimă la plămâni ca să îi oxigeneze, iar in SUA, la Boston, i-a fost corectată malformația cardiacă cu care se născuse.
Foto: Oana Geambasu
Dar pentru că copila a fost supusă unor tratamente agresive, complicații legate de situația inimioarei, ea și-a pierdut auzul. Acum are implant cohlear, iar mama ei, Oana Geambașu, a înființat o asociație care-i poartă numele Soniei Maria. O asociație care strânge fonduri pentru a ajuta copiii să audă.
Nicușor din Cahul este primul pe care îl ajută direct. „Este un băiețel vesel, foarte pozitiv și prietenos, în ciuda faptului că în lumea lui este liniște, că nu poate vorbi ca toți ceilalți copii și nu aude glasul mamei. Merge la grădinița nr. 2 din Cahul, o grădiniță normală și se chinuie să țină pasul cu colegii lui”, povestește Oana. „Nicușor, la fel ca Sonia mea, nu aude și are nevoie de un implant cochlear. Matematic vorbind, dacă 350 oameni ar dona 30 lei, s-ar strânge aproape jumătate din suma necesară, iar dacă alți 250 de oameni ar dona 10 euro, s-ar strânge și cealaltă jumătate. Practic este vorba de puțin peste 600 oameni care dacă ar dona fiecare o sumă de până în 50 lei, Nicușor ar putea fi operat”. 

Donațiile se pot face în contul asociației Sonia Maria – cu mențiunea „pentru Nicușor”.
Cont BCR: RO66RNCB0484131725750001 RON

Cont BCR: RO66RNCB0484131725750001 RON

Paypal: oana.geambasu@gmail.com
În octombrie 2014, Oana Geambașu a fost într-un grup de lucru la Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a semnat o cartă prin care s-a angajat să aprobe o lege prin care testarea auditivă a bebelușilor să devină obligatorie în maternități. „Încă n-a dat legea, așteptăm. Asta ar duce la protezarea și / sau implantarea mult mai devreme a copiilor și la dreptul lor de a avea o viață normală mult mai rapid”, spune mama Soniei pentru gândul.