Românii care își instalează pentru prima dată o centrală termică și au un apatament de dimensiune medie ajung să scoată din buzunar până la 8.000 de lei, având în vedere că pe lângă centrala propriu-zisă sunt implicate și costuri premergătoare montajului.
Investiția într-o centrală termică diferă în funcție de dimesniunea locuinței de încălzit. De asemenea, prețul diferă și în funcție de tipul investiției, în contextul în care, evident, montarea unei instalații complete este mult mai costisitoare decât înlocuirea unei centrale vechi.
Din cei 8.000 de lei necesari pentru montarea pentru prima dată a unei centrale termice, centrala propriu-zisă costă doar 3.000-3.200 de lei, în funcție de caracteristicile de care dispune și de modelul acesteia, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.
Pașii necesari instalării unei centrale termice sunt achiziționarea centralei, a materialelor necesare montajului, montajul si punerea in funcțiune a centralei. Așadar, achiziționarea centralei costă undeva la 3.000 de lei, iar celelalte două elemente (materialele necesare montajului și montajul) costă undeva la 5.000 de lei. Astfel, mai scump este montajul decât achiziționarea centralei.
„Echipamentele de încălzire alese de către români în ultima perioadă au la bază eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata utilităţilor, dar vedem şi tot mai mult interes pentru tehnologiile noi, pentru posibilitatea de conectare a echipamentelor prin internet”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Vârsta medie a centralelor termice din România este de 7-8 ani, iar parcul total de sisteme instalate la nivel naţional fiind în creştere.
Totuși, în medie, românii amână cât pot o nouă investiție de 3000 de lei ți ajung să îşi înlocuiască centrala termică abia după 12-14 ani de funcţionare, mai târziu faţă de locuitorii statelor din vestul Europei, spre exemplu, care îşi schimbă centrala şi la 8 ani de la instalare.
Potrivit unor date colecatate în anul 2019 de Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători din domeniu, activ pe piaţa locală de mai bine de 20 de ani, mai mult de 50% din totalul vânzărilor de sisteme de încălzire pe gaz sunt generate de înlocuiri, ceea ce senotă o dovadă a maturizării pieţei locale.